Antena 3 CNN Externe Japonia vrea o cooperare mai strânsă cu NATO din cauza alianței lui Putin cu Kim Jong Un și Xi Jinping

Japonia vrea o cooperare mai strânsă cu NATO din cauza alianței lui Putin cu Kim Jong Un și Xi Jinping

2 minute de citit Publicat la 12:48 09 Iul 2024 Modificat la 12:48 09 Iul 2024

Intensificarea cooperării militare între Rusia şi Coreea de Nord a subliniat necesitatea pentru Japonia de a avea legături mai strânse cu NATO, pe măsură ce ameninţările regionale privind securitatea devin din ce în ce mai interconectate, a declarat premierul japonez Fumio Kishida pentru Reuters, potrivit agerpres.ro.

În declaraţii scrise înainte de participarea sa la summitul NATO de la Washington, Kishida a semnalat totodată îngrijorarea cu privire la presupusul rol al Beijingului în sprijinirea războiului Moscovei în Ucraina, deşi nu a numit în mod explicit China.

„Securitatea euro-atlantică şi cea indo-pacifică sunt inseparabile, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi cooperarea sa militară aprofundată cu Coreea de Nord sunt o reamintire puternică în acest sens”, a mai spus Kishida.

„Japonia este hotărâtă să-şi consolideze cooperarea cu NATO şi partenerii săi”, a adăugat el.

Comunitatea internaţională nu ar trebui să tolereze încercările unor ţări de a perturba ordinea globală stabilită, a spus liderul japonez, reiterând un avertisment că Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est mâine. 

El a făcut apel, de asemenea, la o mai mare cooperare pentru a face faţă noilor ameninţări de securitate care depăşesc graniţele geografice, precum atacurile cibernetice şi conflictele în spaţiu.

Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, care împreună cu Japonia sunt cunoscute sub numele de Indo-Pacific Four (IP4), sunt şi ele aşteptate să participe la summitul NATO din 10-11 iulie de la Washington.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că intenţionează să discute la reuniunea NATO despre ameninţarea pe care Phenianul o reprezintă pentru Europa prin adâncirea legăturilor sale cu Rusia.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a semnat luna trecută cu Rusia un acord de apărare reciprocă, în timpul primei vizite a preşedintelui Vladimir Putin la Phenian în 24 de ani, şi şi-a exprimat „sprijinul deplin” pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Fără să numească China, Kishida a declarat pentru Reuters că „unele ţări” ar fi transferat Rusiei bunuri cu dublă utilizare civilă şi militară, care au servit „ca un colac de salvare” pentru războiul său din Ucraina.

„Este necesar să confruntăm astfel de situaţii într-o manieră strategică şi multilaterală, având o viziune panoramică care ia în considerare întreaga serie de actori internaţionali care alimentează încercarea Rusiei de a schimba status quo-ul prin forţă”, a spus el.

„Graniţa geografică 'euro-atlantică' sau 'indo-pacifică' nu mai este relevantă pentru protejarea păcii şi securităţii globale. 

Japonia şi partenerii din regiunea indo-pacifică pot juca un rol important pentru aliaţii NATO din această perspectivă”, a mai spus el.

După zeci de ani de pacifism, Tokyo a fost reticent în a furniza ajutor militar Ucrainei.

Cu toate acestea, Japonia a oferit ajutor financiar Kievului, a condus eforturile de pregătire pentru reconstrucţia de după război şi a contribuit la fondul NATO pentru a furniza Ucrainei echipamente neletale, precum sisteme de detectare anti-drone.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole