Pe lângă rudele oficialilor de rang înalt, lista de sancțiuni include armata, inclusiv comandantul șef al marinei Nikolai Evmenov, comandantul șef al forțelor terestre Oleg Salyukov, comandantul forțelor aeriene Serghei Dronov, comandantul șef al Forțelor Aerospațiale, Serghei Surovikin. Sancțiunile se aplică și deputaților Dumei de Stat a Federației Ruse.
Printre persoanele juridice incluse în lista de sancțiuni se numără Sberbank și Alfa-Bank. Activele lor sunt înghețate din 12 mai. De asemenea, restricții sunt impuse JSC NPK Tekhmash, MKB Vympel și altor companii, relatează TASS .
Japonia a interzis, de asemenea, noi investiții în Rusia, iar ministrul Economiei, Comerțului și Industriei, Koichi Hagiuda, a anunțat că țara va impune un embargo asupra importurilor a 38 de tipuri de mărfuri rusești începând cu 19 aprilie, inclusiv „anumite tipuri de cherestea, utilaje și alcool”.
Volumul importurilor anuale ale acestor bunuri s-a ridicat la 16 miliarde de yeni (127,5 milioane de dolari), sau aproximativ 1,1% din toate importurile rusești.
Secretarul general al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că sancțiunile sunt introduse în cooperare cu comunitatea internațională pentru a „opri invazia rusă a Ucrainei”.
Premierul japonez Fumio Kishida a vorbit despre pregătirea sancțiunilor împotriva conducerii Federației Ruse pe 8 aprilie. Apoi s-a raportat că restricțiile ar afecta Sberbank și Alfa-Bank, iar numărul total de persoane aflate pe listele negre ar ajunge la 550. Dar, în final, pe lista actualizată erau 499 de nume. Kishida a mai promis că va introduce treptat o interdicție a importului de cărbune rusesc, precum și că va interzice noi investiții în economia rusă.
Rusia furnizează Japoniei 13% din cărbunele folosit pentru a produce electricitate. După accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima din 2011, majoritatea centralelor nucleare din Japonia au încetat să funcționeze, iar funcțiile lor au fost preluate de centralele pe cărbune.
Tokyo speră să poată înlocui cărbunele rusesc cu provizii din Australia. În plus, se iau măsuri pentru dezvoltarea energiei nucleare și utilizarea surselor de energie regenerabilă, scrie The Japan Times.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a decis să abandoneze cărbunele rusesc. Și Statele Unite au anunțat la începutul lunii martie respingerea petrolului, gazului și cărbunelui rusești. În Marea Britanie, ei au promis că vor renunța la petrolul rusesc până la sfârșitul anului.
Pe 8 martie, Ministerul de Externe japonez a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva unui număr de oficiali și oameni de afaceri ruși: secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, adjuncții șefilor administrației prezidențiale, Dmitri Kozak și Serghei Kiriyenko, șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, Alisher Usmanov, Gennady Timchenko, Arkady și Boris Rotenberg.
Pe lista de sancțiuni s-au adăugat și Agenția de Cercetare pe Internet („fabrica de troli”), creată de „șeful lui Putin” Yevgeny Prigozhin și Wagner PMC. În plus, autoritățile japoneze au interzis exportul de echipamente de rafinare a petrolului în Rusia.
Atunci Fumio Kishida a spus că războiul din Ucraina nu este „doar o problemă europeană”. De fapt, acțiunile agresive ale Rusiei „subminează întreaga ordine mondială”. Premierul japonez a remarcat că Rusia menține contacte strânse cu China, iar acest lucru îngrijorează și Tokyo.
La 1 martie, Japonia a impus sancțiuni președintelui rus Vladimir Putin, ministrului rus de externe Serghei Lavrov, ministrului apărării Serghei Șoigu, șefului Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valery Gerasimov, secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev.
Sancțiunile au căzut și asupra a 49 de departamente, bănci și companii din Rusia, în special, FSB, GRU, Sukhoi Company JSC, RAC MiG JSC, Rostec State Corporation, Banca Centrală a Federației Ruse, VEB, Promsvyazbank.
Sancțiunile includ înghețarea activelor persoanelor fizice și ale băncilor, interzicerea „exportului de bunuri generale” care „contribuie la întărirea potențialului militar al Federației Ruse”.