Antena 3 CNN Actualitate Jandarmul implicat în intervenția brutală de la Pitești a primit mandat de arestare

Jandarmul implicat în intervenția brutală de la Pitești a primit mandat de arestare

Gabriel Dano
3 minute de citit Publicat la 19:41 22 Apr 2021 Modificat la 19:41 22 Apr 2021

Parchetul Militar București a transmis, miercuri seară, printr-un comunicat de presă, că dosarul în acest caz a fost declinat de către Parchetul Tribunalului Argeș pentru cercetări în cazul a doi subofițeri de la Inspectoratul Județean Argeș. Ei sunt cercetați, alături de cei doi polițiști arestați deja în acest dosar, pentru purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Unul dintre jandarmi fusese reținut miercuri pentru 24 de ore.

Procurorii spun că cei doi jandarmi erau în misiune, în patrulă mixtă, împreună cu două echipaje de Poliție de la IPJ Argeș, care au intervenit, în 16 aprilie, pentru evacuarea terasei din incinta Autogării Sud Pitești. Potrivit polițiștilor, cei doi jandarmi și cei doi polițiști au intervenit în cazul bărbatului de 63 de ani, "pe care l-au proiectat pe carosabil printr-o acțiune violentă, soldată cu decesul victimei".

Polițiștii acuzați că au provocat moartea bărbatului de 63 de ani Pitești au fost plasați sub arest la domiciliu

Curtea de Apel Pitești a decis joi plasare sub arest la domiciliu a celor doi polițist acuzați de purtare abuzivă și lovituri cauzatoare de moarte în cazul bărbatului de 63 de ani din Argeș care a decedat după ce a fost imobilizat cu brutalitate de oamenii legii într-o piață din oraș.

Agenții de poliție, unul pensionat și celălalt suspendat, au cerut să fie cercetați în libertate. Cei doi au fost audiați prin videoconferință, fiind încarcerați la sediul IPJ Argeș.

„Desi inculpații Ilie Florea și Draghici Daniel au susținut că au intervenit conform procedurilor, judecatorul de drepturi și libertăți aparantele acțiuni ale inculpaților, constând în trântirea brutală a victimei la pământ, urmată de țintuirea acesteia, comprimarea cu picioarele a gâtului și toracelui victimei nu au justificare, iar reacția inculpaților apare ca vădit disproporționată față de circumstanțele derulării evenimentelor astfel cum au fost reținute în baza declarațiilor martorilor și a vizualizării înregistrării video.

Astfel, având în vedere că victima era o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, de vârstă înaintată, nu se exprima coerent, nu s-a manifestat violent față de organele de poliție, nu prezenta niciun pericol public, transpare cu evidență faptul că puteau fi identificate alte mijloace de a o îndepărta pe aceasta de la fața locului.” se arată în motivare, potrivit g4media.ro.

Dovada lipsei de pregătire a polițistului arestat după tragedia de la Pitești

Avem dovada clară că polițistul arestat după tragedia de la Pitești nu a făcut nicio oră de pregătire după ce a absolvit Școala de Poliție de la Câmpina. Aceste informații au fost obținute în exclusivitate pentru Antena 3 de Adina Anghelescu.

La Curtea de Apel Pitești se așteaptă pronunțarea pe contestația la măsura arestării preventive care a fost judecată astăzi pentru cei doi agenți de Poliție arestați în cazul Pitești.

"Am cerut detalii la IPJ Argeș privind pregătirea făcute de agentul Drăghici, și aceasta este o mare problemă în sistem, dincolo de răspunderea penală individuală. Există un ordin OMAI 154/2004 în care se regăsesc criteriile, normele, reglementările legate de această pregătire continuă pe care trebuie să o desfășoare la locul de muncă lucrătorul, mai ales cei care sunt operativi.

Reiese din ceea ce mi-a transmis IPJ Argeș că agentul Drăghici nu avea pregătirea obligatorie, adică 6 ore săptămânal. Din răspunsul pe care mi l-au dat, aflăm că agentul Drăghici s-a mutat la IPJ Argeș pe 1.07.2020 și a făcut în 9 luni 3 sesiuni de pregătire, adică 3 zile. Însă, conform ordinului OMAI, privind activitățile de sport și educație fizică în funcție de vârstă și specific, agentul se încadra în grupa 1, adică de pregătire accentuată, ceea ce presupunea desfășurarea unui număr de 6 ore săptămânal, având obligația să participe anual la cel puțin 50% din ore", a spus Adina Anghelescu.

Adina Anghelescu a adăugat că această problemă ar trebui pusă în discuție la nivel de conducere a Ministerului de Interne pentru că acest gen de pregătire se face mai mult pe hârtie.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole