Antena 3 CNN Actualitate Justiție Jandarmerița din Vatra Dornei, acuzată că a ucis un om imobilizat, a fost achitată. Nu va mai plăti nici daune morale

Jandarmerița din Vatra Dornei, acuzată că a ucis un om imobilizat, a fost achitată. Nu va mai plăti nici daune morale

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 19:14 16 Apr 2022 Modificat la 19:14 16 Apr 2022

Instanța Militară București a acceptat recursul jandarmeriței și a întors condamnarea inițială, de doi ani și șapte luni cu suspendare, pe care aceasta o primise.

Jandarmerița trebuie să plătească, acum, 29.000 lei daune materiale. Nicio concluzie, însă, în privința daunelor morale, stabilite anterior la 90.000 de lei.

"Admite apelurile formulate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi inculpata Sg. Maj. Florescu Ana-Maria împotriva sentinţei penale nr. 25/2021 a Tribunalului Militar Iaşi. Desfiinţează în parte sentinţa apelată, şi în fond, rejudecând : (...) dispune achitarea inculpatei pentru săvârşirea (...) Reduce cuantumul daunelor materiale acordate părţii civile Csapai Gică de la 35.000 lei la 29.391 lei. Înlătură obligaţia inculpatei Sg. Maj. Florescu Ana Maria de plată a despăgubirilor şi cheltuielilor judiciare, sigurul debitor fiind Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava", se arată în sentinţa Curţii Militare de Apel Bucureşti.

Concluziile raportului de expertiză medico-legală: “Moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă”

Pe 19 iulie 2019, în parcul din Vatra Dornei, Ioan Csapai, în vârstă de 55 de ani, a fost imobilizat de jandarmi şi a murit după ce unul l-a presat la pământ, iar altul i-a dat cu spray lacrimogen în faţă.

“Nu mai da!”, strigă bărbatul culcat pe iarbă. Deasupra lui sunt doi jandarmi care se chinuie să-l imobilizeze. Unul încearcă să-i întoarcă la spate mâna omului.

Un al treilea jandarm sare ”în ajutorul” colegilor lui, toți trei fiind urcați pe bărbatul de 55 de ani, care, la un moment dat, sub presiune, începe să țipe, sub privirile trecătorilor care nu intervin. 

Femeia jandarm se ridică, vorbește pentru câteva secunde la telefon, după care se uită stânga - dreapta, ia spray-ul lacrimogen și pulverizează un jet în fața victimei, de la doar câțiva centimetri depărtare. 

Ceilalți doi jandarmi continuă să aplice presiune pe spatele și ceafa bărbatului, încă vreo 30 de secunde, până când acesta nu mai mișcă. Abia atunci, jandarmii îl încătușează și încearcă să îl târască spre mașină. 

Bărbatul se numea Ioan Csapai şi avea 55 ani. Era divorţat și era tată a doi copii. Se pensionase pe caz de boală şi lucra, cu jumătate de normă, ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din Vatra Dornei. 

Potrivit primului raport medico-legal, bărbatul suferise un infarct entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată. Cu alte cuvinte, bărbatul era grav bolnav iar faptul că a murit în timpul intervenţiei jandarmilor a fost doar o coincidenţă nefericită.

Însă familia lui Csapai a cerut o contraexpertiză la IML Iaşi. Potrivit celui de-al doilea raport, "a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei".

“Moartea numitului Csapai Ioan a fost violentă”, se precizează în concluziile raportului de expertiză medico-legală. Moartea “s-a datorat insuficienţei multiple de organe, infarct entero-mezenteric, consecinţa unei asfixii acute prin pulverizarea unui jet de gaz iritant-lacrimogen şi presarea victimei cu corpul şi genunchii în zona lombară, toate acestea ducând la stop cardio-respirator”.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole