Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Generalul James Jones, fost Comandant Suprem al NATO: "Pentru obiectivele lui Putin, Ucraina e prima pe listă. E un negociator formidabil"

Generalul James Jones, fost Comandant Suprem al NATO: "Pentru obiectivele lui Putin, Ucraina e prima pe listă. E un negociator formidabil"

Ana-Maria Roman
5 minute de citit Publicat la 18:30 31 Ian 2022 Modificat la 21:29 07 Mar 2022

Jones l-a întâlnit personal pe Putin la Moscova, într-o vizită efectuată de Barack Obama în primul său mandat ca președinte al SUA.

Impresia generalului: Putin este un lider care, cât timp se va afla la putere, nu va înceta să încerce să semene disensiuni între membrii Alianței Nord-Atlantice.

Liderul rus blamează NATO că nu a ajutat Rusia după disoluția Uniunii Sovietice, disoluție pe care o consideră drept cel mai mare dezastru de după Al Doilea Război Mondial. Putin mai dorește să fie perceput drept un actor care poate influența stabilitatea în Europa de Vest.

Interviul integral, în continuare.

Generalul James Jones: "Discursul lui Vladimir Putin la micul dejun a fost destul de șocant"

Ana Maria Roman:  "Domnule general Jones, vă mulțumesc frumos pentru că ați acceptat să ne oferiți acest interviu şi pentru că sunteți alături de noi, la News Hour with CNN, pentru a doua oară."

James Jones: "E o mare plăcere să fiu alături de voi, Ana Maria şi aştept cu nerăbdare să conversăm. Mulțumesc că m-ai invitat!"

Ana Maria Roman: "Domnule general, l-ați cunoscut pe Vladimir Putin în trecut, fiind alături de președintele Obama. Și aș vrea să vă întreb, pentru că sunteți singurul om pe care îl cunosc și care îi știe pe Vladimir Putin și pe Serghei Lavrov. Și aș vrea să vă întreb cum se poartă ei la negocieri? Sunt agresivi, sunt mai tăcuți?"

James Jones: "Întâlnirea mea cu Putin a avut loc la începutul administrației Obama în 2009 în Moscova. În perioada respectivă, Federația Rusă era condusă de președintele Dmitri Medvedev şi domnul Putin era premier.

Din curtoazie, președintele Obama a acceptat să se întâlnescă cu prim-ministrul Putin, în afara Moscovei, la un mic dejun. Și după ce ne-am așezat, 5 americani și 5 rusi, Putin a deschis discuția și a vorbit mai bine de o oră fără întrerupere despre viziunea lui despre istoria lumii după 1945 și, în special, partea lui de lume și reperele europene.

A fost destul de șocant, pentru că timp de o oră am ascultat versiunea lui privind istoria, înainte ca președintele Obama a avut posibilitatea să spună ceva. Am fost nevoiți să mai stăm o oră, ca şi președintele Obama să poată spune ceva.

Ceea ce mi s-a părut incredibil a fost că Vladimir Putin acuză şi îi displace puternic Tratatul Alianței Atlanticului de Nord. Crede că cel mai rău lucru care s-a întâmplat pe planetă după anul 1945 a fost disoluția Uniunii Sovietice. Crede cu putere acest lucru și acuză NATO, în general, dar în special SUA, pentru că nu au ajutat Rusia, așă cum s-a promis.

Generalul James Jones: "Vladimir Putin e un negociator formidabil, foarte bine pregătit"

Sunt vorbele lui, nu ale mele. Că nu a fost ajutată Rusia în momentele de nevoie. Și mai crede, deși nu există nicio dovadă scrisă undeva, că a existat o înțelegere diplomatică informală, că NATO nu se va extinde în zonele ex-sovietice, că nu își va extinde granițele acolo și că nu va accepta membri noi.

Mă întrebați ce fel de negociator era. E foarte bine pregătit, e foarte direct, nu e nicio ambiguitate (...) Așadar, cred că e un negociator formidabil și capabil să discute afaceri externe și globale cu oricine."

Ana Maria Roman: "Este evident că este pasionat de istorie. Credeți că are un plan?"

Generalul James Jones: "Putin vrea un tampon între Rusia și Europa, iar Ucraina e prima pe listă"

James Jones: "Cred că în adâncul inimii lui sau al minții lui crede că Rusia a suferit după destrămarea Uniunii Sovietice. E un fost ofițer KGB, își cunoaște istoria mai bine ca mine. Dar are sentimente foarte puternice și cred că are câteva planuri în minte.

Unul este să creeze neînțelegeri între aliații din NATO şi asta este ceva ce întotdeauna îl va caracteriza, atâta timp cât va fi la putere.

Şi în al doilea rând, cred că își dorește să recreeze un tampon între Rusia și restul Europei. Iar Ucraina este prima pe listă pentru acest obiectiv."

Ana Maria Roman: "Înainte de a merge mai departe, domnule general, aș vrea să vă mai întreb un singur lucru despre întâlnirea dvs. cu Putin. Cu ce v-a servit la micul dejun?"

James Jones: "N-a fost, aș spune, un mic dejun bogat. Multe tăvi cu cafea și ceai, ceva pâine, poate ouă, caviar. Nu mai știu. Memorabilă a fost discuția, nu micul dejun."

Ana Maria Roman: "Dar nu a existat și vodca la micul dejun, domnule general, nu?"

James Jones: "Nu, din ce îmi amintesc."

Generalul James Jones: "Dacă Rusia invadează Ucraina, consecințele trebuie să fie pe termen lung"

Ana Maria Roman: "Bun, domnule general, ce credeți că vrea Vladimir Putin să obțină? Vrea să invadeze într-adevăr Ucraina, luând în considerare consecințele?"

James Jones: "Așa cum am spus, vrea să fractureze NATO cât de mult posibil şi, într-o anumită măsură, parțial, reușește acest lucru, dar sunt semne că NATO se consolidează în ultima vreme.

Vrea să fie luat în serios, drept cineva care poate influență stabilitatea nu doar în partea lui de lume ci şi în vestul Europei.

Așadar, acesta e motivul pentru proiectul NordStream2, protecția energetică pe care încearcă să o obțină. Cred că NATO și SUA au răspuns destul de încet, dar acum mesajele au devenit mai puternice.

Şi cred că dacă Putin face așa ceva, consecințele ar trebui să fie foarte grave și extinse pe o perioadă lungă. Nu este doar o soluție militară, e important pentru NATO să își repoziționeze forțele pe linia de est a alianței şi să coroboreze asta cu măsuri diplomatice și economice din cele mai severe dacă invadează Ucraina."

Ana Maria Roman: "Președintele Klaus Iohannis, în ultima declarație, a vorbit despre Rusia care răspândește dezinformare, despre acest război nevăzut, numit războiul hibrid. Ca atare, aș vrea să vă întreb ce tehnologii există pentru a ne securiza în acest război hibrid și împotriva atacurilor cibernetice?"

Generalul James Jones: "Eu și premierul român suntem prieteni vechi"

James Jones: "Nu există îndoială că ei încearcă să ne penetreze democrațiile cu tehnologia, în multe cazuri furând avantajele noastre tehnologice, formând cercuri de dezinformare, propagandă. Este amenințarea secolului 21, care trebuie abordată și poate fi abordată doar cu tehnologii moderne. Cred că toate țările, mai ales cele din alianța, trebuie să lucreze împreună pentru a își transmite cele mai înalte tehnologii care ne fac națiunile mai sigure.

Ana Maria Roman: "O ultimă întrebare, România are un prim-ministru general, fost șef al Statului Major. Şi cred că l-ați cunoscut deja. E un lucru bun?"

James Jones: "Prim-ministrul şi cu mine suntem prieteni vechi. Când eram la NATO el era general de armată şi ne-am întâlnit în 2003 sau 2004, cred. Şi am fost prieteni de-atunci. Sunt foarte fericit să îl văd evoluând de la funcția lui din armată la cea de ministru al Apărării apoi cea de premier al unei țări minunate."

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole