Comunitatea din Bahna, judeţul Neamţ, i-a condus astăzi, 5 august, pe ultimul drum, pe cei cinci adolescenţi, înecaţi în apele râului Siret, duminica trecută.
Au fost momente sfâşietoare la ceremoniile religioase, localnicii fiind cutremuraţi de ceea ce s-a putut întâmpla.
„A fost impresionantă şi mobilizarea elevilor de la şcoală, care au fost la cele cinci ceremonii de înhumare, ce s-au desfăşurat concomitent. La fiecare dintre ele a fost prezent câte un preot. Nu sunt cuvinte pentru a descrie durerea famililor atât de greu încercate de moartea tragică şi absurdă a acestor adolescenţi, a declarat Emil Prisecaru, viceprimarul comunei Bahna, potrivit adevarul.ro.
Cortegiile funerare au pornit în acelaşi timp de acasă, de la fiecare familie care a avut un copil mort în tragedie. Trei dintre ele s-au întâlnit la biserica din Bahna, iar celelalte din satul Broşteni, de unde erau alte victime, doi fraţi.
Pe drumul spre cimitir, după cum a relatat un sătean, bătrânele spuneau că nu se poate mai mare nenorocire ca tineri care aveau toată viaţa înainte să-şi piardă viaţa în aşa mod cumplit.
„Doamne, trebuia să ne iei pe noi, babele din sat, nu pe aceşti copchilandri“. Iar pe grupul public de pe Facebook „Ziarul comunei Bahna“, Valeria Trofin a postat o fotografie şi un scurt mesaj de condoleanţe:
„Slujba de înmormântare a fraţilor Edi şi Răzvan Buta. Drum lin la îngeri, prieteni!, Condoleanţe familiei îndurerate!“.
"Cei de pe mal au văzut că-l trage apa şi se îneacă şi atunci au sărit unul după altul să se salveze"
„Ceea ce mai putem face pentru aceste familii greu încercate este să le stăm alături şi după ce-şi vor conduce copiii la groapă. Unul dintre ei s-a băgat primul în apă. Cei de pe mal au văzut că-l trage apa şi se îneacă şi atunci au sărit unul după altul să se salveze.
Din păcate un singur băiat, rămas pe mal, a legat nişte prosoape şi a întins un băţ, reuşind să salveze doi dintre adolescenţii intraţi în apă. Tot el a dat telefon familliilor pentru a le anunţa tragedia“, explica primarul Gheorghe Pătraşcu.
Două dintre victime tocmai terminaseră clasa a VIII-a şi dăduseră admiterea la liceu, iar tânărul de 18 ani trecuse în clasa a XII-a, urmând cursurile unei unităţi de învăţământ economic din Iaşi.
Primăria a acordat un sprijin material de câte 500 de lei familiilor îndoliate şi va mai fi acordat unul, după o întrunire a consiliului local, iar Arhiepiscopia Romanului a contribuit cu 10.000 de lei.