Potrivit publicației britanice The Guardian, politicianul va rămâne timp de 48 ore sub supravegherea medicilor.
Aceștia vor realiza mai multe teste, pentru a afla ce a provocat sughițul persistent al liderului din Brazilia și cum l-ar putea opri.
Anunțul vine la sfârșitul unei săptămâni grele pentru Jair Bolsonaro, în care pacientul a apărut la mai multe evenimente publice, vizibil chinuit de boală.
Mai mult televiziuni braziliene l-au prezentat pe președinte în timpul unor conferințe, în care avea dificultăți evidente de vorbire.
În timpul unei vizite efectuate în sudul Braziliei, la sfârșitul săptămânii trecute, el a fost nevoit să plece de la o cină oficială după ce i s- a făcut rău.
Seria de incidente a determinat presa locală să lanseze diverse speculații privind motivele acestei deteriorări evidente a stării de sănătate a liderului brazilian.
Bolsonaro, un președinte cu un trecut medical special
La 66 de ani, Jair Bolsonaro are un istoric medical complicat, care i-a făcut adesea pe doctori să-și facă griji pentru sănătatea lui.
Cu puțin timp înainte de alegerile din 2018, el a fost înjunghiat în timpul unui eveniment electoral.
Politicianul și-a pierdut atunci 40% din sânge și a fost la un pas de moarte. După incident, el a suferit mai multe operații care – spun doctorii, i-ar putea cauza acum problema legată de sughiț.
Potrivit experților, acest simptom ar putea avea legături cu o iritare a esofagului, generată de intervențiile chirurgicale abdominale.
De altfel, chirurgul care i-a salvat viața lui Bolsonaro în 2018, se află și acum în spital, alături de el.
Jair Bolsonaro a invocat însă, o altă posibilă cauză pentru sughițul său. El spune că a suferit o operație dentară în data de 3 iunie, iar supărătorul simptom ar putea fi un efect al medicației primite în timpul intervenției.
Atacul suferit de Bolsonaro în 2018 nu i-a influențat doar sănătatea ci și cariera politică
Unii analiști spun atentatul care l-a vizat în 2018 a fost factorul decisiv, care l-a propulsat pe politicianul de extremă dreaptă la președinție.
Recuperat după atac, el a câștigat alegerile, la mai puțin de două luni după episodul violent, pe fondul unui val de simpatie din partea publicului.
Fost militar, el și-a clădit campania în jurul promisiunii de a se lupta cu bandele criminale.
Realitatea electorală de la momentul respectiv arată că principalul său oponent, socialistul Luiz Ignacio Lula da Silva, era în închisoare, în urma unor acuzații de corupție, motiv pentru care nu a putut să candideze.
Lula l-a sprijinit atunci în mod public pe oponentul lui Bolsonaro, Fernando Haddad, care a pierdut însă scrutinul.
Bolsonaro, contestat în proteste masive din cauza felului în care a gestionat pandemia
Între timp, Luiz Ignacio Lula da Silva a fost eliberat din închisoare, după ce condamnarea sa a fost anulată, pe motiv că instanța care a dat-o nu avea competența necesară să facă acest lucru.
După victoria din 2018, Jair Bolsonaro a devenit un lider extrem de controversat, atât în Brazilia cât și în străinătate.
[GAL layout="4"]El a fost un aliat și admirator înfocat al lui Donald Trump, a numit pandemia de COVID “o mica gripă”.
În 2019, când a participat la summit-ul G20, un membru al echipei lui Bolsonaro a fost arestat cu aproape 40 kg de cocaină asupra sa.
Numeroși brazilieni îl critică pe președintele brazilian pentru felul în care a gestionat pandemia de Covid.
Autoritățile acestei țări nu au implementat aproape nicio politică națională anti-pandemie, iar numărul morților a depășit 500.000, al doilea cel mai ridicat bilanț din lume, după SUA.
Bolsonaro însuși a contractat virusul în urmă cu un an, dar a supraviețuit infecției cu COVID.
Galerie foto: proteste în Brazilia, împotriva felului în care președintele Jair Bolsonaro a gestionat pandemia de COVID, 3 iulie 2021