Antena 3 CNN Life Sănătate Izvoarele europene sunt contaminate masiv cu ”chimicale eterne” folosite în pesticide. 10 ape minerale din 18 depășesc limitele admise

Izvoarele europene sunt contaminate masiv cu ”chimicale eterne” folosite în pesticide. 10 ape minerale din 18 depășesc limitele admise

A.O.
2 minute de citit Publicat la 07:00 13 Dec 2024 Modificat la 07:30 13 Dec 2024
 

În izvoarele de apă minerală naturală a mai multor țări europene a fost descoperită, pentru prima dată, o substanță chimică din categoria „poluanților eterni”. Descoperirea este șocantă deoarece izvoarele ar trebuie să aibă cea mai pură apă și să fie protejate de substanțe chimice. Cel mai probabil contaminarea s-a făcut prin pesticidele care conțin această substanță și care sunt folosite în toată lumea, relatează The Guardian

Descoperirea a fost realizată de cercetători de la Pesticide Action Network Europe, o organizație care înglobează asociații anti-pesticide din toată Europa.

Acidul trifluoroacetic, cel mai periculos dintre „poluanții eterni” 

Acidul trifluoroacetic (TFA) a fost găsit în apa minerală din 10 izvoare din cele 18 analizate, la niveluri de 32 de ori mai mari peste pragul impus de Uniunea Europeană. ONG-ul atrage atenția că este nevoie de „acțiune urgentă”.

„Problema a fost trecută cu vederea și este îngrijorător pentru că bem TFA. Este mult mai răspândită decât am crezut”, a spus co-autoarea raportului, Angeliki Lysimachou. 

TFA-ul este o substanță chimică corozivă, care face parte din categoria supranumită „poluanți eterni”a PFAS-urilor, substanțe extrem de persistente în mediu și în corpul uman, potrivit Agenției Europene de Mediu

Cuprinzând peste 4.700 de substanțe chimice, grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu. Pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer

Cercetătorii încă încearcă să își dea seama cât de răspândită este poluarea cu TFA la nivel global. Că poluarea cu aceste „substanțe chimice eterne” e pe tot globul, oamenii de știință știau deja, însă nivelurile de acidul trifluoroacetic sunt mult mai mari. 

Acidul trifluoroacetic rămâne în atmosferă până la 1000 de ani

Culmea, pe lângă folosirea lui în pesticide, TFA se folosește și la producerea de energie curată, scrie The Guardian. Cercetările recente au arătat însă că este și un gaz cu un efect de seră puternic, care poate rămâne în atmosferă până la 1000 de ani. 
 
Este o substanță chimică foarte dificilă care rămâne în mediu pentru perioade lungi de timp, iar tehnologiile de filtrare a apei care au funcționat în cazul altor „poluanți eterni” nu face față TFA-ului. Statisticile citate de The Guardian arată că circa 60 la sută din toți „poluanții eterni”, produși între 2019 și 2022, au fost gaze fluorurate care se transformă în TFA. 

Chiar și așa încă se folosește la scală industrială, ca un înlocuitor sigur, natural și non-toxic al altor substanțe, deși cercetările independente demonstrează opusul. În pesticide, TFA ul este folosit ca stabilizator sau ca materie primă - până la 40% din ingredientele active adăugate în pesticidele din SUA sunt „poluanți eterni” 

Comisia Europeană vrea să interzică două pesticide care conțin acid trifluoroacetic

Cercetarea nouă a descoperit TFA în 93 la sută din cele 600 de mostre de apă din Belgia testate, cu niveluri foarte ridicate în zonele agricole. De asemenea, autoritățile suedeze au descoperit -o în pânza freatică. Iar în SUA toate mostrele de apă de ploaie din Michigan analizate de cercetători conțineau substanța chimică, 

În ciuda acestui lucru, Agenția pentru Protecția Mediului a scos recent TFA-ul din categoria „poluanților eterni”. Organizațiile pentru sănătate publică au spus că Agenția Europeană de Mediu se află sub presiune pentru că TFA-ul aduce bani mulți producătorilor de substanșe chimice, potrivit The Guardian. 

Comisia Europeană însă vrea să interzică două dintre cele mai comune pesticide care conțin TFA și în curând ar putea fi clasificat drept a „substanță toxică reproductivă”, adică poate avea efecte adverse asupra sistemului reproducător și a sistemului endocrin. 

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole