Antena 3 CNN Actualitate Anchetă ITM în cazul morții șefului Sanepid Gorj, infectat cu COVID-19: Se afla în control la spital. Trebuia declarat accident de muncă

Anchetă ITM în cazul morții șefului Sanepid Gorj, infectat cu COVID-19: Se afla în control la spital. Trebuia declarat accident de muncă

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 15:05 10 Mar 2021 Modificat la 15:41 10 Mar 2021

Șeful serviciului Sanepid din cadrul DSP Gorj a murit după ce a rămas fără oxigen în ambulanţă. Adrian Dobrin era bolnav de COVID-19 și era dependent de aparatele cu ajutorul cărora putea respira.

Bărbatul, în vârsta de 48 de ani este cel care a preluat primul caz de COVID depistat în România și l-a însoțit la Institutul Matei Balș.

De câteva zile se afla internat la Spitalul din Târgu-Cărbuneşti, însă sâmbătă seara, din cauza stării grave de sănătate, s-a decis transferarea lui la un spital din Capitală cu o Ambulanţă.

Între Horezu și Vâlcea, stația de oxigen de la Ambulanţa s-a defectat și a fost dus la Serviciul de Urgenţă al Spitalului din Vâlcea. A fost resuscitat, dar medicii nu i-au mai putut salva viața.

Pe perioada stării de urgență, Adrian Virgil a ocupat funcția de director al Spitalului județean de Urgență Târgu-Jiu. La DSP Gorj sunt 4 salariați infectați cu noul Coronavirus, printre care și el.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj cercetează evenimentul produs în data de 02.03.2021 la Spitalul de Urgență Târgu-Cărbunești, a cărui victimă a fost Dobrin Adrian Virgil, soldat cu decesul acestuia în data de 06.03.2021.

Din primele verificări efectuate de către inspectorii de muncă, s-a constatat faptul că Dobrin Adrian Virgil, angajat al Direcției de Sănătate Publică Gorj, se afla la Spitalul de Urgență Târgu-Cărbunești pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Potrivit articolului 27, alineatul 1, litera a) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă numărul 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, angajatorul are obligaţia să comunice evenimentul, de îndată, Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

În articolul 5, litera f) din același act normativ, termenul de eveniment este definit astfel: ,,accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune".

Totodată, articolul 30, alineatul 1, literele b) și g) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă numărul 319/2006, cu modificările și completările ulterioare, prevede faptul că este, de asemenea, accident de muncă:  ,,accidentul suferit de persoanele care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activităţi culturale, sportive, în ţară sau în afara graniţelor ţării, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini", precum și ,,accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers".

După cercetarea evenimentului, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj vor stabili împrejurările și cauzele care au determinat producerea acestuia, precum și măsurile care se impun a fi luate în perioada următoare, a menționat George Octavian Romanescu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj

Fosta soție a șefului DSP Gorj, mort după ce ambulanța a rămas fără oxigen, promite să-i facă dreptate: În Codul Penal se numește crimă

Fosta soție a șefului Inspecției Sanitare din DSP Gorj face acuzații grave la adresa responsabililor din sănătate: Adrian nu a murit, ci a fost omorât, iar în codul penal se numește crimă.

“Acum, că mi-am așezat EROUL într-o odihnă veșnică, cu puterile care mi-au mai rămas și cu spiritul puternic pe care mi l-a transmis, crescând lângă el de la vârsta de 22 de ani, mă folosesc de această rețea publică.", a scris aceasta pe Facebook.

“Vă declar următoare: eu am semnat și mi-am asumat riscurile deplasării la București pentru pacientul Adrian Dobrin, dumnevoastră “sistemul sanitar” ați semnat și v-ați asumat riscurile pentru echipamentele deținute? 

Adrian nu a murit, ci a fost omorât, iar în codul penal se numește crimă. Îți promit că o să mă lupt, Adrian!”.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole