Vaccinul împotriva cancerului de piele se află în ultima variantă de experimentare înainte de a fi autorizat.
Un bărbat în vârstă de 71 de ani, medic, care în urmă cu doi ani a fost diagnosticat cu un cancer de piele și apoi, acum un an i-a fost descoperită o tumoare în zona inghinală care i-a fost extirpată.
Pacientul italian a declarat că i s-a părut o datorie, mai ales ca medic, să aducă o contribuție semnificativă în domeniul cercetării.
Vaccinul împotriva cancerului de piele se bazează pe același sistem ca și vaccinul Covid-19, respectiv, folosește ARN mesager, menit să-i instruiască sistemul imunitar și să recunoască celulele bolnave, dar și să lupte împotriva lor.
Citește și: Documentul prin care Pfizer dă în judecată România | Suma uriaşă cerută de compania americană
Vaccinul nu este o metodă de prevenție, ci susține sistemul imunitar pentru a ataca cu eficiență tumoarea respectivă.
Fiind un experiment, este posibil ca primul pacient din Italia, acestuia să i se administrat o doză placebo, dar acest lucru nu se poate afla decât la finalul experimentului.
Până în prezent, sunt în studiu până la 70 de medicamente pentru imunoterapie, atât în faza preclinică (pe studii non-umane), cât și în faza clinică, și numai în Italia sunt în curs de desfășurare aproximativ 200 de studii clinice, dintre care 51 cu înscriere activă, care reprezintă o nouă oportunitate terapeutică pentru pacienți.