Antena 3 CNN Life Știinţă Istoria umană, rescrisă: Omenirea nu ar mai fi existat fără Neanderthalieni, dezvăluie noile studii

Istoria umană, rescrisă: Omenirea nu ar mai fi existat fără Neanderthalieni, dezvăluie noile studii

I.C.
1 minut de citit Publicat la 21:14 14 Dec 2024 Modificat la 21:14 14 Dec 2024

Cercetări recente arată că Homo sapiens nu au avut un traseu triumfător spre popularea lumii. Specia a dispărut de mai multe ori înainte de a se răspândi cu succes, iar ADN-ul neanderthalienilor ar fi jucat un rol esențial în supraviețuirea sa, potrivit unui nou studiu citat de BBC.

Studiile indică o perioadă critică, acum 48.000 de ani, când Homo sapiens s-au încrucișat cu neanderthalienii după ce au părăsit Africa. Acest amestec genetic a conferit oamenilor moderni protecție împotriva bolilor noi întâlnite în afara continentului african. Potrivit profesorului Johannes Krause de la Institutul Max Planck, acele gene neanderthaliene ar fi fost esențiale pentru adaptarea noastră la noile medii.

„Poate că ADN-ul neanderthalienilor a fost o parte a succesului nostru, oferindu-ne capacități adaptive mai bune în afara Africii,” a explicat Prof. Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Homo sapiens au trecut de mai multe ori din Africa în Europa înainte de această perioadă de încrucișare, însă aceste populații timpurii nu au supraviețuit. Chiar și după succesul genetic obținut prin amestecul cu neanderthalienii, primele populații moderne care au trăit alături de aceștia au dispărut complet din Europa acum 40.000 de ani. Totuși, urmașii lor au continuat să se răspândească și au revenit ulterior pentru a repopula regiunea.

Sfârșitul neanderthalienilor: o consecință a factorilor de mediu

Contrar teoriilor anterioare care sugerau că Homo sapiens ar fi exterminat neanderthalienii prin vânătoare sau superioritate intelectuală, studiile recente pun accent pe factorii de mediu. Atât neanderthalienii, cât și oamenii moderni au fost afectați de instabilitatea climatică severă, care alterna între temperaturi calde și frig extrem în decursul unei vieți.

Profesorul Krause subliniază că populațiile de neanderthalieni erau deja reduse și genetic mai puțin diverse comparativ cu Homo sapiens, ceea ce i-a făcut mai vulnerabili la dispariție.

Perspective noi asupra evoluției umane

Noile tehnologii de extragere și analiză a ADN-ului din fosile au schimbat radical înțelegerea istoriei noastre. Ele dezvăluie nu doar migrațiile, ci și interacțiunile genetice dintre specii și efectele acestora asupra succesului Homo sapiens.

„Istoria oamenilor moderni trebuie rescrisă,” a declarat Prof. Krause. „La început, nu eram specia de succes pe care o vedem astăzi; am dispărut de mai multe ori înainte de a cuceri planeta.”

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole