Antena 3 CNN Life Travel Istoria Capitalei, spusă de parcurile și muzeele ei – Bonus: Ateliere de Halloween la Antipa

Istoria Capitalei, spusă de parcurile și muzeele ei – Bonus: Ateliere de Halloween la Antipa

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 14:49 20 Oct 2023 Modificat la 14:49 20 Oct 2023

Invitația Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, la atelierele de creație pentru Halloween este atât pentru bucureșteni, cât și pentru cei care vor să viziteze capitala, în familie. Marți, 31 octombrie, între orele 10.30 – 12.00 și 14.00 – 15.30, copiii sunt așteptați în Sala Atelier de la etajul Muzeului Antipa. Dovleacul este și un ingredient de succes în diverse preparate tradiționale,dar în cadrul workshopurilor creative de la Muzeul Antipa ca fi transformat în obiecte decorative, folosindu-ne de diferite elemente naturale – anunță organizatorii evenimentului. 

„Copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani sunt așteptați să-și folosească iscusința, imaginația și creativitatea, în cadrul atelierelor de Halloween! Toate materialele folosite în cadrul atelierului sunt puse la dispoziție de către Muzeu. În plus, tinerii decoratori vor pleca acasă cu kitul de sculptat și creația proprie”, explică reprezentanții muzeului. 

Atelierele se desfășoară marți, 31 octombrie 2023, în Sala Atelier a Muzeului Antipa, după cum urmează: Grupa I: 10:30 – 12:00 Grupa II: 14:00 – 15:30 Taxa de participare este de 100 lei/copilsau 160 lei/doi frați. Înscrierea copiilor se face prin formularul antipa.ro/rezervari, în limita a 20 locuri/grupă. 

La sfârșitul atelierului, toți participanții, împreună cu însoțitorii lor, vor primi în dar o vizită gratuită a expunerii permanente. Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului. Este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate „baze de date” prin colecţiile Muzeului, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial. Deşi îşi are începuturile în „Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi” înfiinţat în 1834 de către Mihalache Ghica, adevărata sa menire şi strălucire şi-a căpătat-o în secolul trecut, sub coordonarea lui Grigore Antipa.

Herăstrău și Muzeul Satului

După atelier, o plimbare în parc este binevenită, iar Herăstrăul e foarte aproape de muzeu. Parcul Herăstrău și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” sunt printre cele mai importante puncte de atracție pentru oricine vizitează Capitala, oferindu-le liniștea de dincolo de zbuciumul cotidian. În mai puțin de un sfert de oră  se poate ajunge de la Muzeul „Grigore Antipa” la intrarea în Parccul Herăstrău, inima verde a Bucureștiului. Aleile labirintice ale vechiului parc și grădinile lui sublim colorate de toamnă sunt desprinse parcă din picturile renascentiste. Lacul Herăstrău reflectă culorile calde ca într-o imensă oglindă a amintirilor. 

Dincolo de oglinda lacului se întinde, parcă încremenit în timp, Muzeul Satului, ce invită vizitatorii într-o incursiune în istoria și cultura românilor. Muzeului Satului își are originile în perioada interbelică. O echipă formată din cei mai buni etnografi, etnologi, sociologi și restauratori de la începutul secolului trecut a făcut posibilă înființarea primului muzeu național al satului românesc, ce poartă și astăzi numele coordonatorului Dimitrie Gusti. 

Ceea ce vedem astăzi are la bază foarte multă muncă, cercetare de teren, experimente muzeografice care s-au făcut timp un deceniu, sub coordonarea profesorului Dimitrie Gusti, întemeietorul Şcolii Sociologice de la Bucureşti și şeful catedrei de sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti. Deschiderea oficială a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, în prezența regelui Carol al II-lea, iar pentru public o săptămână mai târziu, la 17 mai 1936.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole