Antena 3 CNN Externe Israelul vrea ca SUA și aliații să bombardeze Iranul dacă Teheranul atacă statul evreu

Israelul vrea ca SUA și aliații să bombardeze Iranul dacă Teheranul atacă statul evreu

de Adrian Iclozan    |   

Ministrul israelian de Externe Israel Katz a declarat, vineri, că se așteaptă ca Statele Unite și aliații lor să atace Iranul, dacă acesta din urmă dă curs amenințării de a ataca statul evreu, transmite Agerpres, care citează agențiile AFP și EFE.

Katz a făcut declarația  în timpul unei întrevederi cu omologii săi francez şi britanic, Stéphane Sejourne şi David Lammy.

"Le-am spus clar miniștrilor de Externe ai Franței şi Regatului Unit: dacă Iranul atacă, atunci Israelul se așteaptă din partea coaliției conduse de SUA, Regatul Unit şi Franța să se alăture Israelului, nu doar pentru a-l apăra, ci şi pentru a ataca ținte importante în Iran", a precizat ministrul israelian.

Miniștrii francez și britanic efectuează o vizită comună în Israel și în teritoriile palestiniene pentru a identifica modalități de evitare a escaladării regionale, în contextul războiului din Fâșia Gaza.

Iranul a amenințat să se răzbune printr-un atac amplu - despre care analiștii spun că l-ar putea depăși în anvergură pe cel din 13 - 14 iulie - după ce liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat pe 31 iulie la Teheran.

Iranul a atribuit asasinatul Israelului, care nu a confirmat implicarea sa, dar nici nu a negat-o.

Cu câteva ore înainte fusese ucis și comandantul militar al grupării Hezbollah, Fuad Shukr, într-un bombardament lansat de Israel într-o suburbie a capitalei libaneze, Beirut.

Acest din urmă atac a fost recunoscut de statul evreu, care a comunicat că eliminarea lui Shukr este justificată de implicarea acestuia în atacul cu rachetă de pe platoul Golan, soldat cu 12 morți.

Iranul și grupările pe care republica islamică le sponsorizează  contra Israelului au promis răzbunare pentru cele două asasinate.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile