Ministrul israelian de Externe Gideon Saar a declarat, luni, că țara sa a efectuat lovituri în Siria pentru a distruge "arme chimice" deținute de regimul președintelui Bashar al-Assad, transmite Agerpres.
Potrivit ministrului israelian, loviturile au avut caracter preventiv, pentru a împiedica materializarea scenariului în care armele chimice ar fi căzut în mâinile rebelilor islamiști radicali.
Aceștia au anunțat că au cucerit Damascul, duminică, în aceeași zi în care presa internațională a relatat că Bashar al-Assad a fugit din țară pe calea aerului.
"Cei care controlează Damascul astăzi sunt animați de o ideologie extremă a islamului radical (...) Am atacat sisteme de arme strategice în Siria, de exemplu (resturi de ) arme chimice sau rachete cu rază lungă de acțiune, pentru ca acestea să nu cadă în mâinile extremiștilor (...) Singurul lucru care ne interesează este securitatea Israelului și a cetățenilor săi", a declarat Gideon Saar.
El a confirmat, totodată, faptul că armata israeliană a intrat în Siria "temporar și limitat".
Postul de televiziune israelian Keshet 12 a relatat, vineri, că armata israeliană a lovit, recent, un depozit sirian de arme chimice.
Damascul este controlat o coaliție de grupări islamiste, după jumătate de secol de dominație a familiei Assad
De asemenea, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizație neguvernamentală cu sediul la Londra, a comunicat că Israelul a efectuat mai multe lovituri, duminică noaptea, asupra unor poziții militare și depozite de arme în mai multe regiuni din Siria, după fuga lui Bashar al-Assad.
În 27 noiembrie, o coaliție de rebeli condusă de gruparea islamistă radicală Hayat Tahrir al-Sham a lansat o ofensivă anti-guvernamentală din Idlib.
În zece zile, rebelii au cucerit teritorii vaste, precum şi orașele Alep (nord), Hama (centru), Deraa (sud) şi Homs, înainte de a intra în capitala Damasc, fiind întâmpinați cu o rezistență slabă, pe fondul prăbușirii forțelor guvernamentale.
Alungarea președintelui, după o ofensivă spectaculoasă a rebelilor islamiști, marchează un punct de cotitură e pune capăt unei jumătăți de secol de conducere a țării de către clanul Assad.
Kremlinul a refuzat, luni, să confirme dacă liderul sirian se află la Moscova, așa cum au relatat agențiile ruse de presă în cursul zilei de duminică.