Antena 3 CNN Externe Israelul se pregătește de război pe propriul teritoriu: rezidenții din Ierusalim au 90 de secunde să ajungă în adăposturi

Israelul se pregătește de război pe propriul teritoriu: rezidenții din Ierusalim au 90 de secunde să ajungă în adăposturi

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cetățenii israelieni au primit instrucțiuni cu privire la ce trebuie să facă în cazul unor atacuri asupra țării. În paralel, oamenii iau cu asalt supermarketurile pentru a-și face stocuri de produse de bază, arată o monitorizare a situației din Orientul Mijlociu, făcută de CNN.

Evreii din Israel cumpără în special conserve, cereale, paste făinoase, hârtie igienică, carne congelată, apă îmbuteliată și șervețele igienice, potrivit datelor furnizate de lanțul de supermarketuri Victory.

Sursa citată a precizat că vânzările la anumite bunuri au crescut cu 30%, comparativ cu perioada anterioară asasinării liderilor Hamas și Hezbollah, Ismail Haniyeh și Fuad Shukr în lovituri efectuate la Teheran și la Beirut, săptămâna aceasta.

La rândul său, municipalitatea din Ierusalim a emis instrucțiuni pentru cetățeni cu privire la ce trebuie să facă în cazul în care orașul va fi atacat.

A fost publicată o listă a parcărilor care pot fi folosite ca refugii, dar și o listă a adăposturi anti-bombardament.

Potrivit municipalității, rezidenții trebuie să poată ajunge la adăposturi în 90 de secunde, fiind sfătuiți să le curețe și să le pregătească în avans.

De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să stocheze suficientă apă și alimente pentru trei zile și să aibă medicamente, baterii și lanterne.

Municipalitatea din Ierusalim: Rezidenții trebuie să fie pregătiți să stea mai multe zile în adăposturi

"Rezidenții trebuie să fie pregătiți pentru pene de curent care ar putea dura mai multe zile. De asemenea, ei trebuie să fie pregătiți să rămână mai multe zile în adăposturi", se arată în materialul distribuit de autoritățile din Ierusalim.

În anticiparea răspunsului Iranului și grupării pro-iraniene Hezbollah la eliminarea liderilor Ismail Haniyeh și Fuad Shukr, presa internațională notează că au existat perturbări ale zborurilor spre și dinspre Israel. Air India a devenit cel mai recent transportator internațional care și-a suspendat serviciile către Tel Aviv, potrivit informațiilor transmise, vineri, de CNN.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat, miercuri, că este "datoria" țării sale să răzbune uciderea, la Teheran, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Este un asasinat pe care Iranul l-a atribuit Israelului, care a refuzat să comenteze, fără a nega însă responsabilitatea pentru moartea lui Haniyeh.

Potrivit New York Times, care citează informații furnizate de trei oficiali iranieni, Khamenei a dat ordin responsabililor de la Teheran să "lovească direct Israelul".

SUA, pregătite să deplaseze forțe militare pentru a contracara posibilele represalii din partea Iranului

Statele Unite sunt pregătite să deplaseze resurse în Orientul Mijlociu, dacă este necesar, în urma amenințărilor Iranului la adresa Israelului, spune John Kirby, consilier al Casei Albe pentru comunicare în domeniul securității naționale.

"L-am auzit pe liderul suprem (iranian) că intenționează să răzbune această ucidere a unui lider Hamas în Teheran și că vor să efectueze un alt atac asupra Israelului.

Trebuie să ne asigurăm că avem resursele și capacitățile corespunzătoare în regiune pentru a apăra trupele și facilitățile noastre, dar și pentru a-i apăra pe partenerii și aliații noștri, cum ar fi Israelul"", a spus Kirby, vineri, la CNN.

El a adăugat că sprijinul SUA va veni, probabil, sub formă de militari și echipamente militare deplasate în regiune.

Joi, Casa Albă a anunțat că, în cadrul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, președintele Joe Biden "și-a reafirmat angajamentul față de securitatea Israelului împotriva tuturor amenințărilor din partea Iranului, inclusiv a grupurilor teroriste proxy Hamas, Hezbollah și Houthis".

Între timp, vineri a avut loc în Qatar ceremonia funerară în care a fost înmormântat liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Sicriul lui Haniyeh a fost depus într-o moschee din Doha, la o zi după ce mii de persoane au participat la o procesiune condusă de liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, la Teheran.

Moscheile din mai multe țări au găzduit, de asemenea, ceremonii de comemorare a liderului Hamas.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile