Antena 3 CNN Externe Israelul pregătește ofensiva terestră în Liban. SUA avertizează: „Riscul de escaladare în regiune este uriaș”

Israelul pregătește ofensiva terestră în Liban. SUA avertizează: „Riscul de escaladare în regiune este uriaș”

de Andreea Ştefan    |   

Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare ale Israelului, Herzi Halevi, a declarat miercuri trupelor că avioanele au lovit „pentru a pregăti terenul pentru posibila voastră intrare” și, de asemenea, pentru a continua să lovească Hezbollah, notează The Guardian. Cel puțin 51 de persoane au murit în loviturile israeliene asupra Libanului, potrivit ministrului libanez al sănătății, Firass Abiad.

El le-a spus trupelor să se pregătească.

Scopul, a spus el, este de a întoarce în siguranță locuitorii din nord.

El a adăugat: „Pentru a realiza acest lucru, pregătim procesul unei manevre, ceea ce înseamnă că bocancii voștri militari, bocancii voștri de manevră, intră pe teritoriul inamic, intră în satele pe care Hezbollah le-a pregătit ca avanposturi militare mari, cu infrastructură subterană, puncte de staționare și puncte de lansare pe teritoriul nostru și efectuează atacuri asupra civililor israelieni.

Intrarea voastră în forță în aceste zone, întâlnirea voastră cu agenții Hezbollah, care vor vedea ce înseamnă să se confrunte cu o forță profesionistă, foarte calificată și cu experiență de luptă. Veți intra mult mai puternici și mult mai experimentați decât ei”.

Ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad, a declarat că cel puțin 51 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene asupra Libanului astăzi, relatează Reuters.

Forțele aeriene israeliene au declarat că avioanele de luptă au lovit astăzi 280 de ținte ale Hezbollah în Liban.

Un oficial israelian a declarat pentru postul public de radiodifuziune al țării că „nu avem nicio problemă” în a discuta o înțelegere cu americanii, atâta timp cât aceasta ar aduce securitate pentru locuitorii din nord, dar că „în acest moment se pare că nu există niciun partener de cealaltă parte”.

Consilierul adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, Jon Finer, i-a declarat lui Barak Ravid de la Axios că administrația Biden vede o cale de dezescaladare a situației.

„Lucrăm la aceasta în timp real la New York și în capitalele din întreaga lume”, a declarat Finer.

„Riscul de escaladare în regiune este uriaș”, afirmă Blinken Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat că Washingtonul și aliații săi lucrează neobosit pentru a evita un război în toată regula între Israel și Hezbollah, relatează Reuters.

„Riscul de escaladare în regiune este uriaș”, a declarat el, adăugând că „cel mai bun răspuns este diplomația, iar eforturile noastre coordonate sunt vitale pentru a preveni o nouă escaladare”.

Președintele SUA avertizează în legătură cu riscul unui război generalizat

Președintele american Joe Biden a avertizat miercuri asupra riscului unui război generalizat în Orientul Mijlociu, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Este posibil un război generalizat", a spus Biden într-un interviu pentru postul TV american ABC.

Liderul de la Casa Albă a estimat însă că "încă există posibilitatea unui acord care să poată schimba fundamental întreaga regiune".

"Există o posibilitate, nu vreau să o exagerez, dar există posibilitatea ca, dacă putem ajunge la o încetare a focului în Liban, aceasta să ne permită să ne ocupăm de Cisiordania", a explicat el.

"Trebuie să ne ocupăm și de Gaza (...) Toate acestea sunt posibile şi îmi dedic toată energia alături de echipa mea (...) pentru realizarea acestui obiectiv", a spus președintele SUA.

Subiecte în articol: Israel Liban Hezbollah
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile