Antena 3 CNN Externe Bombardamente israeliene în Liban. IDF lovește 1.300 de ținte Hezbollah. Beirutul anunță 500 de morți. Un lider Hamas, eliminat

Bombardamente israeliene în Liban. IDF lovește 1.300 de ținte Hezbollah. Beirutul anunță 500 de morți. Un lider Hamas, eliminat

de Georgiana Marina    |   

Armata Israelului i-a sfătuit luni pe cetățenii libanezi să se „îndepărteze de obiectivele” Hezbollah din sudul Libanului și a menționat că raidurile care vizează mișcarea islamistă „vor continua” şi vor fi „mai importante şi mai precise”. De asemenea, IDF a sugerat că e posibilă o incursiune terestră israeliană în Liban pentru a-și atinge obiectivele de război. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a spus că forțele aeriene israeliene au lovit până în prezent peste 1.300 de ținte, adăugând că „fiecare casă pe care o lovim conține arme”. Beirutul anunță 500 de morți, cea mai sângeroasă zi de conflict de la confruntările din 2006.

UPDATE 24.09.24, 00:30 Hamas anunță moartea unui comandat militar în bombardamentele din sudul Libanului

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa armată a grupării Hamas, au anunțat că un lider militar al lor, Mahmoud al Nader, a fost ucis luni, într-un atac israelian în Liban.

La rândul lor, Forțele de Apărare Israeliene, IDF, precizează că, în numeroasele bombardamente efectuate luni, au vizat locații ale Hezbollah, inclusiv case în care gruparea a depozitat arme.

UPDATE 23:50 Beirutul anunță că numărul morților a ajuns la 492 și sunt peste 1.600 de răniți, potrivit BBC. Armata israeliană spune că a lovit 1.300 de ținte ale Hezbollah în Liban.

UPDATE 22:58 Hezbollah susține că liderul vizat în bombardamentul israelian este "la loc sigur"

Gruparea Hezbollah a comunicat, luni noaptea, că Ali Karaki, comandantul Frontului de sud, "este bine" și a fost mutat "într-un loc sigur", notează Times of Israel.

Anterior, o sursă de securitate a declarat presei internaționale că Ali Karaki a fost vizat de un atac efectuat de Israel asupra suburbiilor sudice din Beirut.

UPDATE 21:30 Peste 350 de morți în bombardamentele israeliene din Liban

Ministerul Sănătății din Liban a comunicat, luni seară, că 356 de persoane au fost ucise în urma loviturilor israeliene efectuate în sudul Libanului, la Bekaa și Baalbek, începând de dimineață, notează BBC.

Sursa citată precizează că 24 de copii și 42 de femei se numără printre persoanele ucise, în timp ce alte 1.246 au fost rănite.

UPDATE 21:15 Armata israeliană anunță că a lovit „peste 1.100 de ținte” ale Hezbollah în Liban, în ultimele 24 de ore

Armata israeliană a anunţat luni seara că a lovit „peste 1.100 de ţinte" ale Hezbollah în ultimele 24 de ore în Liban, unde schimburile de focuri dintre armată şi mişcarea islamistă libaneză au crescut în intensitate în ultimele zile, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Armata a lovit peste 1.100 de ţinte în Liban în ultimele 24 de ore”, se arată într-un comunicat, care precizează că este vorba de „clădiri, vehicule şi infrastructuri în care obuzele, rachetele, rampele de lansare ( pentru rachete) şi dronele reprezintă o ameninţare” pentru Israel.

UPDATE 20:40 SUA anunță că trimit trupe suplimentare în Orientul Mijlociu

Statele Unite au decis să trimită de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, având în vedere escaladarea tensiunilor dintre Israel și Hezbollah din Liban.

Un anunț în acest sens a fost făcut, luni, de Pentagon. Departamentul american al Apărării nu a precizat amploarea noii desfășurări militare.

„Din prudență, trimitem un număr mic de militari americani pentru a spori forțele noastre care se află deja în regiune”, a declarat reporterilor generalul-maior Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE 20:32 Premierul israelian le transmite un mesaj libanezilor: „Plecați acum”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis, luni, un mesaj adresat poporului libanez, în contextul în care armata israeliană a efectuat, luni, ample bombardamente în sudul Libanului, vizând ținte ale grupării Hezbollah.

Bombardamentele s-au soldat cu aproape 300 de morți și au determinat exodul a mii de oameni din zonă, conform presei internaționale.

„Am un mesaj pentru poporul libanez: războiul Israelului nu este cu voi. Este cu Hezbollah.

De prea mult timp, Hezbollah v-a folosit ca scuturi umane și a plasat rachete în sufrageriile și garajele voastre. Aceste rachete sunt îndreptate în mod direct spre orașele noastre și spre cetățenii noștri.

Pentru a ne apăra poporul împotriva atacurilor Hezbollah, trebuie să eliminăm aceste arme. 

Începând din această dimineață, IDF (Forțele israeliene de apărare, n.r.) v-au avertizat să plecați din calea pericolului.

Vă îndemn: luați în serios acest avertisment. Nu lăsați Hezbollah să vă pună în pericol viețile voastre și ale celor dragi. Nu lăsați Hezbollah să pună Libanul în pericol. 

Vă rog, plecați din calea pericolului acum. Odată ce operațiunea noastră se va încheia, vă puteți întoarce în siguranță la casele voastre”, se spune în mesajul lui Netanyahu.

UPDATE 19:00 Israelul lovește capitala Libanului, Beirut. 

Lovituri israeliene au lovit suburbiile de sud ale Beirutului.

Israelul a descris noul val de bombardamente drept o „lovitură direcționată”.

Ținta atacului aerian israelian din Beirut din această seară este comandantul superior al Hezbollah Ali Karaki, au declarat surse de securitate presei israeliene.

Karaki este șeful comandamentului Hezbollah din sud, responsabil pentru activitatea militară a grupării teroriste în sudul Libanului.

El este membru al Consiliului Jihad, principalul organism militar al Hezbollah.

Bilanțul morților în Liban ajunge la 274 

UPDATE 18:45 Autoritățile libaneze au actualizat numărul morților din atacurile aeriene israeliene de astăzi.

Cel puțin 274 de persoane au fost ucise, dintre care 21 erau copii, potrivit ministrului sănătății din Liban.

Alte 1.024 de persoane au fost rănite în greve, a adăugat ministrul.

UPDATE 18:30  Armata israeliană a declarat că a lovit luni aproximativ 800 de ținte legate de gruparea Hezbollah susținută de Iran în sudul Libanului și în zona văii Bekaa.

„Printre țintele lovite au fost clădiri în care Hezbollah a ascuns rachete, lansatoare, UAV-uri și infrastructură teroristă suplimentară”, a spus armata într-un comunicat de presă.

UPDATE 16:00 Potrivit BBC, care citează minsterul Sănătății din Liban, 182 de persoane au fost ucise și 727 au fost rănite, „inclusiv copii, femei și paramedici” în loviturile din sudul Libanului din această dimineață.

Cozi uriașe de mașini la graniță. Oamenii fug disperați

UPDATE 14.30 Luni la prânz, sunt cozi uriașe de mașini la granița Libanului cu Israelul. Oamenii fug după apelul armatei israeliene să părăsească zona. 

Știrea inițială

"Îi sfătuim pe civilii din satele libaneze situate în interiorul sau în apropierea clădirilor şi zonelor utilizate de Hezbollah în scopuri militare, cum ar fi cele folosite pentru depozitarea de arme, să se pună imediat la adăpost, pentru propria lor siguranţă", a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei Daniel Hagari la un briefing, adăugând că armata israeliană va efectua "lovituri mai importante şi mai precise împotriva ţintelor teroriste implantate la scară largă în Liban".

El a precizat că avertismentul vizează localităţi pe o distanţă de până la 80 de kilometri nord de graniţa israeliană şi a acuzat Hezbollah că a "transformat sudul Libanului într-un câmp de luptă".

De asemena, Hagari a arătat imagini care nu au fost difuzate până acum cu agenți Hezbollah care se pregătesc să lanseze o rachetă de croazieră dintr-o casă situată într-un sat din sudul Libanului. Clădirea a fost vizată într-un atac aerian.

Întrebat de reporteri despre o posibilă incursiune terestră israeliană în Liban, Hagari a spus: Vom face tot ce este necesar pentru ca locuitorii evacuați din nordul Israelului să se poată întoarce în siguranță la casele lor “, subliniid că aceasta e o prioritate de război pentru guvernul israelian.

Oamenii din sudul Libanului și Valea Beqaa au început să primească mesaje pe telefon prin care sunt avertizați să se îndepărteze de clădirile folosite de Hezbollah pentru depozitarea armelor, relatează Times of Israel.

Israelul nu exclude o incursiune terestră în Liban. Armata le spune libanezilor din sud să plece de lângă țintele Hezbollah. FOTO Getty Images

„Dacă vă aflați într-o clădire care are arme Hezbollah, stați departe de ea până la noi ordine”, se arăta în mesajele text, confirmându-se astfel mesajul purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Luni dimineață sună alarmele antiaeriene în apropierea graniței de nord cu Libanul, avertizând despre un presupus atac cu drone. Avertismentele vin în timp ce IDF efectuează lovituri pe scară largă asupra țintelor Hezbollah din Liban. Luni dimineață, Forțele Aeriene Israeliene au lovit peste 150 de ținte Hezbollah în Liban, a spus IDF. Potrivit armatei, zeci de avioane de luptă din toate escadrilele au participat la atacuri.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat că a vorbit cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin și au discutat despre evoluția situației la granița de nord a Israelului cu Libanul.

Tensiunile au crescut considerabil în ultimele zile, cu zeci de morţi şi mii de răniţi în Liban, cauzate de o serie de explozii atribuite Israelului, care au vizat pagere ale membrilor Hezbollah marţi şi miercuri.

Subiecte în articol: Israel Liban Hezbollah armata israeliana
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile