Antena 3 CNN Externe Israelul a intrat în tunelurile construite de Hezbollah în Liban

Israelul a intrat în tunelurile construite de Hezbollah în Liban

de Adrian Iclozan    |   

Forțele speciale ale Israelului au intrat în tunelurile construite de Hezbollah în Liban, de-a lungul frontierei de nord a statului evreu, relatează Times of Israel, care citează The Wall Street Journal, WSJ.

Accesarea tunelurilor s-a făcut în timpul unor raiduri transfrontaliere de mică anvergură, efectuate în ultimele luni, arată sursa citată.

Publicația americană afirmă că raidurile forțelor speciale israeliene sunt premergătoare unei posibile operațiuni terestre mai ample, care ar putea avea loc chiar în zilele următoare.

WSJ arată însă că momentul posibilei ofensive terestre s-ar putea schimba, în contextul în care Israelul este supus unor presiuni puternice din partea Statelor Unite pentru a nu lansa o astfel de operațiune.

WSJ estimează că IDF ar putea opta pentru alte raiduri, mai degrabă decât în favoarea unei ofensive terestre.

Rețeaua de tuneluri construită de Hezbollah are o lungime totală de câteva sute de kilometri, potrivit evaluării făcute pentru Times of Israel de către expertul militar Tal Beeri.

Hezbollah a construit, de asemenea, tuneluri care duceau direct în Israel, însă acestea au fost descoperite și distruse de IDF în operațiunea Scutul de Nord din ianuarie 2019, a amintit expertul citat.

Fostul șef de Stat Major al armatei britanice: "O invazie în Liban, tot mai probabilă"

Prim-ministrul israelian Benjamin Natanyahu crede că este în poziția de a câștiga războiul împotriva grupărilor Hezbollah și Hamas și ignoră apelurile SUA la reținere, estimează fostul șef al Statului Major General, generalul (r) Richard Dannatt, citat de Sky News. 

"Perspectiva unei invazii terestre este din ce în ce mai amenințătoare", a adăugat el, arătând că bombardamentele susținute efectuate în ultimele zile demonstrează determinarea șefului de guvern de la Ierusalim.

Generalul britanic a subliniat, pe de altă parte că, în timp ce SUA pledează cauza negocierilor, Washingtonul nu face suficient pentru a-l opri pe Netanyahu.

„Statele Unite încă furnizează arme și o mulțime de lucruri de care Israelul are nevoie”, a amintit Richard Dannatt.

Această distanță între discursul oficial și acțiunile SUA îl motivează pe premierul israelian să creadă că va câștiga războiul, a conchis generalul britanic.

Subiecte în articol: Hezbollah invazie terestră
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile