Antena 3 CNN Externe Israelul a eliminat un comandant de rang înalt al Hamas. Statele arabe caută soluții să calmeze situația din Orientul Mijlociu

Israelul a eliminat un comandant de rang înalt al Hamas. Statele arabe caută soluții să calmeze situația din Orientul Mijlociu

de Georgiana Marina    |   

Orientul Mijlociu este măcinat de tensiunea unui nou atac masiv ce ar putea fi lansat în orice moment de Iran. Statele arabe au convocat o reuniune de urgenţă pentru a discuta situaţia şi, mai ales, pentru a încerca să domolească intenţiile Iranului şi ale grupării Hezbollah din Liban. Acelaşi lucru fac şi Statele Unite, care pun presiune pe aliaţii din zonă să împiedice escaladarea conflictului. Între timp, Israelul a lansat mai multe atacuri în enclava de coastă palestiniană, iar IDF (armata israeliană) anunţă că un alt comandant important al Hamas a fost eliminat.

IDF a anunțat eliminarea unui terorist Hamas din Fâșia Gaza, care a fost implicat în coordonarea atacurilor teroriste în Iudeea și Samaria. În 24 iulie, în timpul unei activități IDF, o locație în care activa Hamas Nael Sakhl a fost lovită în Fâșia Gaza. La câteva zile după atac, au fost primite informații care indică faptul că a fost eliminat.

Timp de peste un deceniu, Nael a operat în „Cartierul General al Cisiordaniei“ al Hamas, o organizație responsabilă cu conducerea activităților teroriste din Iudeea și Samaria. În paralel, el a fost implicat în dirijarea activităților teroriste, finanțarea și furnizarea de arme celulelor teroriste care promovau atacuri teroriste împotriva civililor israelieni și a soldaților IDF în Iudeea și Samaria.

Miniștrii de Externe ai ţărilor din Organizația Cooperării Islamice s-a întrunit la Jeddah pentru a discuta despre ceea ce aceste state numesc agresiuni ale Israelului împotriva suveranității Iranului. 

Iordania nu va acorda acces liber avioanelor de luptă israeliene în spaţiul său aerian

Arabia Saudită a anunţat că nu va permite rachetelor lansate din Iran să treacă pe deasupra acestei ţări. Însă, spre deosebire de lunile trecute, de data aceasta Iordania nu va acorda acces liber avioanelor de luptă israeliene în spaţiul său aerian, iar Egiptul a anunţat că nu va mai intercepta rachetele lansate din Yemen către Israel.

Badr Abdelatty, ministrul egiptean de externe: "Prin consultare și coordonare comună, s-a ajuns la un consens cu privire la importanța unei acțiuni imediate pentru a opri escaladarea, pentru a limita toate consecințele periculoase care afectează securitatea și stabilitatea regiunii."

Abdallah Bou Habib, ministrul libanez de externe: "Atunci când atacurile Israelului erau doar asupra Libanului, ne consultam cu Hezbollah cu privire la un răspuns care să nu ducă la un război. Dar astăzi, atacurile Israelului s-au extins."

Marile puteri urmăresc îndeaproape tot ce se întâmplă în zonă

Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au forţele militare pregătite de escaladarea conflictului, pentru a interveni în sprijinul Israelului.

Rusia discută direct cu Iranul, căruia i-a promis armament.

China, pe de altă parte, crede că un război în Orient nu este un scenariu pentru zilele următoare.

Dong Manyuan, expert în Orientul Mijlociu: "Probabil că va fi nevoie de ceva timp pentru a se pregăti pentru acest lucru. Iranul trebuie să facă schimb de informații cu acești parteneri, cum ar fi Hezbollah, Hamas, grupul armat Houthi din Yemen și miliția șiită din Irak, și să facă o judecată definitivă cu privire la situația militară actuală a Israelului. Apoi vor stabili ținta atacului, vor împărți sarcina și vor determina momentul sau perioada potrivită pentru a întreprinde o astfel de acțiune."

Pe de altă parte, Israelul lucrează să descurajeze sau chiar să oprească din faşă orice ameninţare.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF: "Urmărim această rețea iraniană care pune la cale explozii mortale în Israel și vom acționa împotriva terorii iraniene oriunde s-ar afla. Nu vom aștepta... Nu vom sta cu mâinile în sân astfel încât dispozitive explozive iraniene să ajungă aici. Vom acționa cu hotărâre împotriva terorii iraniene oriunde s-ar afla."

Statele Unite fac eforturi diplomatice uriaşe pentru a rupe spirala escaladării. Secretarul de Stat Anthony Blinken i-a îndemnat pe alți miniștri de externe să facă presiuni diplomatice asupra Iranului, Hezbollah-ului din Liban și Israelului pentru a-și exercita reținerea maximă.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile