Antena 3 CNN Externe Israelul a bombardat un oraș creștin din nordul Libanului. Crucea Roșie libaneză anunță cel puțin 18 morți

Israelul a bombardat un oraș creștin din nordul Libanului. Crucea Roșie libaneză anunță cel puțin 18 morți

de Adrian Iclozan    |   

Israelul a bombardat, luni, orașul majoritar creștin Aitou din nordul Libanului, iar raidul aviatic s-a soldat cu cel puțin 18 morți şi patru răniți, potrivit Crucii Roșii libaneze, citată de presa internațională.

Este pentru prima dată  în campania anti-Hezbollah când aviația militară a statului evreu bombardează această zonă.

Până acum, principalele operațiuni militare ale Israelului în Liban s-au concentrat în sudul acestei țări, în estul Văii Bekaa şi în suburbiile Beirutului.

Atacul din Aitou a vizat o casă care fusese închiriată familiilor strămutate, a afirmat primarul din localității, Joseph Trad.

Alte relatări ulterioare atacului spun însă că tirul israelian l-a vizat pe un lider de rang înalt al Hezbollah.

Canalul TV libanez Al Mayadeen, apropiat de gruparea șiită pro-iraniană, a comunicat că "există martiri" după loviturile de luni de la Aitou.

Luni, Israelul a ordonat locuitorilor din 25 de sate din sudul Libanului să plece către zonele situate la nord de râul Awali, pe fondul intensificării operațiunilor anti-Hezbollah. 

Un atac israelian l-a ucis pe Muhammad Kamel Naim, comandantul unității de rachete antitanc a forței de elită Radwan a grupării șiite pro-iraniene.

Armata statului evreu a comunicat că Naim a fost lichidat în zona Nabatieh din sudul Libanului.

Hezbollah nu a comentat imediat.

Israelul a pătruns într-o bază ONU din Liban

Aceste noi evoluții în desfășurarea conflictului au loc pe fondul tensiunilor ridicate dintre Israel și forța ONU de menținere a păcii din sudul Libanului, FINUL.

Eli Cohen, un ministru din cabinetul lui Benjamin Netanyahu, a reluat, luni, un apel al șefului de guvern de la Ierusalim, care a cerut trupelor ONU să plece din zona de operațiuni militare desfășurate de statul evreu.

Israelul continuă să-și mobilizeze forțele în încercarea de a elimina gruparea Hezbollah, susținută de Iran, în timp ce în paralel luptă și împotriva Hamas în Gaza.

ONU a declarat că tancurile israeliene au pătruns, duminică, în baza sa din Liban, acestea fiind cele mai recente acuzații ale organizației mondiale la adresa autorităților israeliene.

La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat forța ONU de menținere a păcii în Liban că oferă "scuturi umane" pentru Hezbollah.

Între timp, Orientul Mijlociu rămâne în alertă maximă, fiind de așteptat ca Israelul să se răzbune pentru barajul de rachete cu rază lungă de acțiune lansat de Iran la 1 octombrie.

Pentagonul a declarat că va trimite trupe americane în Israel, împreună cu un sistem antirachetă american avansat.

Subiecte în articol: Israel Liban creștin Hezbollah ONU
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile