Cel puțin 36 de persoane au fost ucise, miercuri, în lovituri israeliene care au vizat orașul antic Palmyra situat în centrul Siriei și parte a patrimoniului mondial UNESCO, relatează presa internațională, citând Ministerul sirian al Apărării, potrivit Agerpres.
"Inamicul israelian a lansat un atac aerian (...) vizând o serie de clădiri din orașul Palmyra, în deșertul sirian, ucigând 36 de persoane, rănind peste 50 și provocând pagube materiale importante", a precizat instituția, într-un comunicat.
La rândul său, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a raportat "lovituri israeliene care au vizat trei zone distincte din Palmyra". Între ținte s-a numărat un depozit de arme din apropierea zonei industriale, unde locuiesc familii ale luptătorilor pro-iranieni.
Aceste lovituri sunt cele mai sângeroase din Siria, de la începerea campaniei anti-Hezbollah lansată de Israel pe 23 septembrie anul curent și urmată de o operațiune terestră în Liban, ce continuă în prezent.
OSDO confirmă loviturile israeliene din Palmyra și publică un bilanț apropiat de al Damascului
Miercuri, după atacurile din Palmyra, OSDO a publicat un bilanț provizoriu de 41 de morți și peste 50 de răniți. Între morți, s-ar număra șapte luptători sirieni pro-Iran, 22 de irakieni, majoritatea membri ai mișcării pro-iraniene Al-Nujaba, precum și un membru al grupării libaneze Hezbollah.
Mai mulți comandanți ai grupărilor pro-iraniene active în Palmyra şi în deșertul sirian se aflau într-unul dintre locurile vizate de lovituri, alături de oficiali ai Al-Nujaba şi Hezbollah, a menționat OSDO.
La apogeul conflictului civil sirian, oraşul Palmyra, aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO şi care adăpostește temple greco-romane, s-a aflat sub controlul jihadiştilor grupării Stat Islamic, care l-au jefuit și i-au distrus mai multe dintre comorile arhitecturale.
După atacurile israeliene de miercuri, directorul general al muzeelor din Siria, Nazir Awad, a confirmat pentru presa internațională că templele greco-romane ale orașului "nu au suferit daune directe" în timpul loviturilor din zona rezidențială învecinată.
De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Israelul a lansat sute de lovituri pe teritoriul acestei țări, vizând atât armata siriană, cât și grupurile paramilitare susținute de Teheran.