Antena 3 CNN Externe Israelienii au intrat într-o bază ONU din Liban, atrăgând critici internaţionale. Netanyahu a cerut ONU să se retragă

Israelienii au intrat într-o bază ONU din Liban, atrăgând critici internaţionale. Netanyahu a cerut ONU să se retragă

de M.P.    |   

Forțele ONU de menținere a păcii au declarat că soldații israelieni au pătruns într-unul dintre posturile lor din sudul Libanului, încălcând dreptul internațional.

Armata israeliană a declarat ulterior că unul dintre tancurile sale a intrat cu spatele în post în timp ce evacua soldați răniți. În ultimele zile, o serie de acțiuni militare israeliene au rănit membri ai forțelor de menținere a păcii din Liban, atrăgând numeroase critici, inclusiv din partea ministrului de Externe al Noii Yeelande, Winston Petres.

"Acțiunile militare ale Israelului în Liban au subminat misiunea umanitară și de menținere a păcii a Organizației Națiunilor Unite în această țară", a declarat luni ministrul de externe al Noii Zeelande, Winston Peters.

Îngrijorarea crește pentru forțele de menținere a păcii ale ONU, după ce Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a declarat că mai mulți soldați ai săi au fost răniți atunci când pozițiile lor au fost supuse focului israelian în ultimele zile. Armata israeliană a acuzat Hezbollah că operează în zonele din apropierea posturilor UNIFIL.

Trupele ONU din Liban „joacă un rol stabilizator esențial în regiune și trebuie să facă parte din eforturile de reducere a tensiunilor”, a scris Peters într-o postare pe X.

„Orice țintire a pacificatorilor ONU reprezintă o încălcare a dreptului internațional și este complet inacceptabilă”, a spus el. „Acțiunile Israelului subminează capacitatea Organizației Națiunilor Unite de a-și îndeplini mandatul, care include medierea conflictelor și furnizarea de sprijin umanitar.”

Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat ONU că forțele de menținere a păcii UNIFIL din Liban sunt „în pericol” și i-a cerut secretarului general Antonio Guterres să le îndepărteze.

Subiecte în articol: Israel Gaza IDF
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile