Antena 3 CNN Coronavirus După Marea Britanie, Israel blochează călătorii din țările sud-africane unde a apărut noua variantă de COVID

După Marea Britanie, Israel blochează călătorii din țările sud-africane unde a apărut noua variantă de COVID

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 09:07 26 Noi 2021 Modificat la 09:12 26 Noi 2021

Decizia vine după ce Marea Britanie a impus o restricții similare călătorilor din șase țări.

Astfel, persoanele care nu au cetățenie israeliană și care vin din Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini "nu mai sunt eligibile" pentru a intra în țară, potrivit unei declarații făcute de prim-ministrul Naftali Bennett.

Israelienii care vin din țările nominalizate trebuie să rămână în carantină la hotel pentru o perioadă între 7 și 14 zile.

Anterior, guvernul de la Londra a anunțat, la rândul său, că de vineri, ora 12 GMT (ora 14 în România), toate zborurile spre Marea Britanie din  Africa de Sud, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho și Eswatini suspendate.

Cetățenii britanici și irlandezi care au fost în ultimele 10 zile în țările menționate și care sosesc în Regatul Unit începând de duminică, ora 4 dimineața, vor fi obligați să se izoleze la hotel. Cei care sosesc înainte de acest moment vor trebui să se izoleze la domiciliu.

Persoanelor care nu au cetățenie britanică sau irlandeză și care vin din statele adăugate pe lista roșie nu le va fi permis accesul în țară.

Măsura a fost anunțată de ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid.

Marea Britanie nu a înregistrat încă niciun caz pe teritoriul său de contaminare cu noua variantă numită de specialiști B.1.1.529 și pe care au catalogat-o drept "cea mai rea din câte au fost examinate până în prezent".

Doar 59 de astfel de cazuri au fost inventariate în întreaga lume.

Acestea au fost localizate în Africa de Sud, Hong Kong și Botswana.

Pe lângă contagiozitatea crescută de patru ori, noua variantă se remarcă printr-un număr mare de mutații, mai ales la proteina spike, vizată de actualele vaccinuri pentru a "familiariza" sistemul imunitar al organismului cu virusul, în perspectiva unei infecții.

Mutațiile depistate la B.1.1.529 fac ca această variantă să fie radical diferită de cea care a apărut în Wuhan, China, la finele anului 2019.

Întrucât actualele vaccinuri au fost proiectate pornind de la varianta inițială, ele ar putea să nu fie eficiente în combaterea noii variante.

Întrebările cele mai presante la care specialiștii încearcă să dea răspuns vizează să determine în ce măsură B.1.1.529 poate "ocoli" actuala protecție vaccinală și dacă boala produsă în organismul infectat este mai severă decât cea produsă de variantele cunoscute.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole