Antena 3 CNN Externe Prima țară Schengen care a emis certificate de vaccinare: "Va facilita circulația"

Prima țară Schengen care a emis certificate de vaccinare: "Va facilita circulația"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 23:45 26 Ian 2021 Modificat la 23:45 26 Ian 2021

Ministerul Sănătăţii islandez a declarat că sunt eligibile pentru certificatele sub formă digitală circa 4800 de persoane.  

"Obiectivul este de a facilita circulaţia între ţări, astfel încât persoanele să poată prezenta un certificat de vaccinare la controlul la frontiere, fiind astfel scutite de măsurile de restricţie la frontiere conform regulilor ţării respective", a explicat Ministerul Sănătăţii potrivit stiridiaspora.ro

Pentru islandezi certificatele sunt deocamdată utile doar teoretic pentru că, până în acest moment, valoarea acestor documente nu recunoscută la nivel internaţional.

Libera circulaţie în Islanda este restrânsă în prezent, din cauza numeroaselor măsuri de restricţie privind combaterea epidemiei de COVID-19.

În acest context, datorită acestor măsuri în ultimele zile s-au raportat sub cinci infectări noi pe zi, la o populaţie de 365.000.

Certificatele de vaccinare, un subiect controversat în Uniunea Europeană

În Uniunea Europeană se discută deja despre introducerea unor certificate sau "paşapoarte" de vaccinare, dar nu s-a ajuns la un acord comun.

Autorităţile din Grecia susţin paşaportul de vaccinare. Această ţară vrea să-şi relanseze turismul din vară. Pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să stea în carantină la intrarea în Grecia, autorităţile elene propun realizarea unui document de atestare a vaccinării anti-COVID-19, valabil la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dovada vaccinării anti-COVID-19 nu va fi, totuşi, obligatorie pentru intrarea în Grecia, a precizat premierul acestei ţări.

După Grecia, Danemarca lucrează deja, la rândul său, la un certificat digital de vaccinare, care le-ar permite oamenilor să călătorească nestingherit.

Certificatul de vaccinare: Franţa se opune categoric

Demersul vine după ce mai multe companii aeriene au insistat ca accesul în avioane să fie permis, pe viitor, doar pasagerilor care prezintă dovada vaccinării. Altfel spus, certificatul ar urma să înlocuiască actualul test COVID-19 negativ.

Franţa exclude total un asemenea document de călătorie, care ar îngrădi circulaţia persoanelor.

Românii nu văd cu ochi buni certificatul de vaccinare

"Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să impartim populatia europei in doua, vaccinati si nevaccinati, nu mi se pare un lucru bun", spune Iohannis.

Nici românii nu văd cu ochi buni un astfel de "paşaport", în condiţiile în care vaccinarea este, totuşi, opţională iar libertatea de mişcare este, încă, un drept în vigoare la nivelul UE.

 

 

 

 

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole