Antena 3 CNN Externe A fost prins "bancherul" ISIS, pe capul căruia SUA au pus o recompensă de 5 milioane de dolari

A fost prins "bancherul" ISIS, pe capul căruia SUA au pus o recompensă de 5 milioane de dolari

Autoritățile irakiene anunță că l-au capturat pe responsabilul financiar al grupării jihadiste Stat Islamic.

de Adrian Iclozan    |   

Sami Jasim al-Jaburi (foto) a fost prins într-o "operațiune complexă", derulată în afara granițelor Irakului de către Serviciul Național de Informații, a precizat prim-ministrul de la Bagdad, Mustafa al-Kadhimi într-o postare pe Twitter.

El nu a menționat unde a avut loc "operațiunea complexă" dar a adăugat că al-Jaburi, cunoscut și ca Hajji Hamid, s-a numărat printre adjuncții defunctului lider ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

SUA au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informații de natură să ducă la capturarea lui al-Jaburi.

FBI a subliniat, pe site-ul său, rolul liderului jihadist în gestionarea resurselor financiare ISIS pentru organizarea de operațiuni teroriste. 

Conform poliției federale americane, al-Jaburi a controlat operațiunile generatoare de venituri ale grupării, între care vânzările ilegale de combustibil, gaze, antichități și resurse minerale" după ce ISIS a capturat mari porțiuni din Irak și Siria în 2014.

El ar fi fost un apropiat al noului lider ISIS, Amir Mohammed Said Abdul Rahman al-Mawla, cel care l-a înlocuit pe al-Baghdadi după ce acesta s-a sinucis în 2019, în urma unui raid al trupelor speciale americane în ascunzătoarea sa din Siria.

O sursă militară irakiană a declarat pentru AFP că Jasim al-Jaburi ar fi fost capturat în Turcia. Autoritățile turce nu au comentat, momentan, această informație.

Ulterior, alte surse in cadrul forțelor de securitate au precizat că al-Jaburi a fost prins în nord-vestul Siriei, cu sprijinul serviciilor de informații turce.

În cursul acestui an, guvernul de la Bagdad a anunțat că l-a ucis pe un alt lider adjunct al ISIS, Jabir Salman Saleh al-Isawi, precum și pe liderul operațiunilor din sudul teritoriului irakian, Jabbar Ali Fayadh.

La apogeul său, ISIS a ajuns să controleze o suprafață de 88.000 de kilometri pătrați de teritoriu din estul Irakului până în vestul Siriei și a impus un regim brutal unei populații de circa 8 milioane de oameni. 

În pofida înfrângerilor în Irak, în 2017 și în Siria, în 2018, se estimează că mii de combatanți ISIS au rămas activi în ambele țări. Aceștia derulează o insurgență la scară mică în special în regiunile rurale, unde vizează infrastructura și forțele de securitate.

Un recent raport ONU avertiza asupra faptului că în vreme ce nucleul grupării se concentrează pe regruparea în Irak și Siria sub conducerea lui Amir al-Mawla, crește amenințarea din partea grupărilor afiliate care operează în vestul Africii, în Sahel, Africa de Est și Centrală, Afganistan și Asia de Sud.

Subiecte în articol: ISIS Sami Jasim al-Jaburi
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă