Antena 3 CNN Economic Irimescu s-a răzgândit. Plata subvențiilor s-ar putea extinde până la toamnă

Irimescu s-a răzgândit. Plata subvențiilor s-ar putea extinde până la toamnă

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 08:49 12 Iul 2016 Modificat la 08:49 12 Iul 2016

Plata subvenţiilor pentru unii agricultori care au avut erori s-ar putea extinde până la toamnă, însă numărul acestora este redus, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Realitatea TV, după ce, la protestul organizat de fermieri pe 7 iunie, ministrul Irimescu le-a promis acestora că va debloca de săptămâna viitoare plata subvențiilor.

"Cea mai mare parte a producătorilor agricoli şi-a primit subvenţiile, însă în mod cert unii producători pot să ajungă cu plăţile şi până la toamnă. De ce? Pentru că au avut erori. Sunt câteva sute, dar acest lucru nu se datorează nici producătorilor şi nici Agenţiei de Plăţi, dar sigur numărul lor va fi foarte redus", a explicat ministrul Agriculturii într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV. 

Acesta a mai precizat că plăţile ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) pentru ovine şi bovine se vor efectua în această săptămână, dar mai rămâne la plată sprijinul cuplat din zootehnie. 

Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţate vineri, suma totală autorizată la plată pentru Campania 2015 pe toate tipurile de fonduri - Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi buget naţional - a ajuns la 1,533 miliarde euro. 

Cele mai mari plăţi au fost la FEGA, 1,198 miliarde euro, din care 255,44 milioane euro au reprezentat plăţi în avans (în anul 2015), iar 942,70 milioane euro plăţi regulare, detaliate pe scheme de plată.

Din acestea, plăţile aferente SAPS au fost de 312,01 milioane de euro, pe schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) s-a ajuns la 331,73 milioane de euro, schema de plată pentru micii fermieri a avut valoarea de 190,47 milioane de euro, schema de plată redistributivă - 71,63 milioane de euro. Plăţile pentru tinerii fermieri au atins 6,80 milioane de euro, în timp ce sprijinul cuplat în sectorul vegetal (hamei, orez, sfeclă de zahăr, soia) a fost de 30,05 milioane de euro. 

La FEADR şi cofinanţarea de la bugetul naţional, suma s-a situat la 213,36 milioane euro, din care 197,86 milioane euro au fost plătiţi pentru Măsura 13 - "Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice" - din PNDR 2014-2020, iar 15,5 milioane euro s-au dus la Măsura 214 - "Plăţi privind agromediu". 

Plăţile din bugetul naţional s-au ridicat la 121,85 milioane de euro, din care 110,36 milioane de euro pentru Ajutor Naţional Tranzitoriu în sector vegetal (ANT1), 4,22 milioane euro pentru Ajutor Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic - Schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) pentru un număr de 13.610 beneficiari, iar 7,27 milioane de euro pentru Ajutor Naţional Tranzitoriu în sector zootehnic - Schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8) pentru un număr de 14.464 beneficiari. 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole