Antena 3 CNN Life Irigarea corectă a culturii de căpșun: reguli de urmat pentru a le asigura necesarul de apă

Irigarea corectă a culturii de căpșun: reguli de urmat pentru a le asigura necesarul de apă

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 17:03 04 Mai 2022 Modificat la 17:03 04 Mai 2022

Pentru a se dezvolta în condiții optime, căpșunii preferă solurile umede, bine drenate, care să absoarbă ușor apa. Deficitul de apă din sol poate afecta atât calitatea, cât și productivitatea culturii. De aceea, bunele practici în irigarea căpșunilor devin esențiale pentru a furniza cantitatea de apă necesară în vederea asigurării uniformității fructelor, a protecției împotriva bolilor, dar și succesului garantat al culturii.

Tehnologia de irigare a căpșunilor: necesarul de apă și tehnici de udare

Plantele de căpșun sunt versatile și ușor de cultivat în aproape toate climatele și solurile. Cultura de căpșuni este una dintre culturile care are nevoie de cantități semnificative de apă, însă necesarul de apă este diferit în funcție de etapele de dezvoltare. O cantitate incorectă de apă poate avea un impact negativ asupra întregii culturii. Un sol prea uscat poate duce la distrugerea florilor și reducerea numărului de fructe, în timp ce un sol prea umed va duce la îmbolnăvirea frunzelor și va crea condiții favorabile pentru dezvoltarea putregaiurilor.

Pentru a preveni apariția bolilor care afectează culturile de capsun, se recomandă aplicarea tratamentelor fitosanitare, asa cum este produsul Signum, o soluție excelentă pentru prevenirea putregaiului cenușiu. Vă recomandăm să urmați indicațiile din eticheta produsului. Prezența buruienilor în plantațiile de căpșun poate afecta atât consumul de apă, cât și cantitatea de substanțe nutritive din zona de răspândire a rădăcinilor. Pentru prevenirea pagubelor provocate de buruieni, se recomandă folosirea unor erbicide profesionale care să asigure eficacitate și protecție excelente.

Căpșunul trebuie udat pe tot parcursul ciclului vegetativ, dar necesarul de apă poate crește în timpul înfloririi, al dezvoltării fructelor sau în perioadele secetoase din august și septembrie. În timpul plantării sunt necesari 0,5 litri de apă pentru fiecare răsad, iar udarea se face zilnic, strict sub rădăcină. După două săptămâni, plantele trebuie udate de două-trei ori pe zi. În timpul înfloririi și maturării udarea se face de două ori pe săptămână, dar în zilele foarte călduroase căpșunul trebuie udat zilnic. Dacă în timpul fructificării udarea se face la aproximativ opt-zece zile, după recoltare, irigarea căpșunului se face de regulă la șapte-zece zile.

În prezent, căpșunul poate fi irigat prin aspersiune, prin brazde sau prin picurare. Udarea prin brazde implică un consum mare de apă, iar solul trebuie să fie cât mai bine nivelat. Udarea prin aspersiune presupune utilizarea de echipamente care pulverizează apa sub formă de stropi mici, asemănători picăturilor de ploaie. Cea mai bună soluție este metoda prin picurare, datorită faptului că facilitează irigarea căpșunilor cultivați sub folie de plastic. Cu această metodă, umiditatea solului este menținută aproape constant, iar apa ajunge direct la rădăcinile căpșunilor, reducând astfel șansele de apariție a buruienilor și limitând pierderile inutile de apă.

Top 3 greșeli de evitat când vine vorba despre irigarea culturii de căpșun

Deși plantele de căpșun nu sunt pretențioase atunci când vine vorba de căldură, irigarea corectă a culturii poate influența calitatea și randamentul producțiilor curente, dar și a recoltelor viitoare. Pentru a obține condiții ideale de dezvoltare a căpșunilor, fermierii începători trebuie să evite câteva greșeli. Există anumite reguli ce trebuie avute în vedere încă din momentul plantării (temperatura optimă pentru cultivare și tipul de plantator, fertilizarea de bază sau timpul de mulcire) însă există și aspecte importante legate de irigarea culturii.

Indiferent de metoda de irigare, pentru a asigura umiditatea optimă în toate etapele de dezvoltare a căpșunului, fermierii începători trebuie să țină cont de următoarele reguli:

1. Irigarea căpșunului nu se face niciodată cu apă rece. Temperatura apei trebuie să fie de aproximativ 18 grade Celsius, pentru ca rădăcinile să nu sufere de stres. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că o irigare abundentă în zilele cu temperaturi ridicate va determina transpirația excesivă a plantelor, ceea ce poate duce la ofilirea acestora.

2. În timpul înfloririi se recomandă acoperirea paturilor de căpșuni cu folii sau agrofibre. Pentru a exclude spălarea polenului din staminele florilor deschise, irigarea paturilor de căpșuni trebuie să se facă înainte de apariția primilor muguri.

3. În cazul irigării prin picurare tuburile de irigare trebuie montate pe pământ, astfel încât apa să nu picure pe frunze sau pe fructe. Pentru a asigura o irigare eficientă, solul trebuie umezit până la o adâncime de 25-30 de centimetri, pentru a cuprinde cea mai mare parte a sistemului radicular al plantei.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole