"Actualul preț al energiei electrice este inacceptabil. Progresiștii au cerut o dezbatere plenară în Parlament pentru a găsi soluții în fața creșterii prețurilor la energie: o cale de urmat în lupta contra sărăciei energetice", a scris pe Twitter Iratxe Garcia Perez (foto), șefa grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul european.
Ce spunea Florin Cîțu în urmă cu trei săptămâni despre creșterile de prețuri la energie
Premierul Florin Cîțu afirma la finele lunii august că Guvernul nu va plafona prețurile la energie și că se ia în calcul compensarea unei părți din factură.
El a recunoscut că statul nu are soluții pe termen scurt pentru a opri creșterea prețurilor și că nu se ia în calcul plafonarea tarifelor.
"Soluția nu poate să vină doar de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Asta, ca să fie foarte clar. O creștere a prețurilor are loc peste tot în Uniunea Europeană. În același timp, problema noastră este că trebuie să și importăm energie și nu producem cât avem nevoie. Trebuie să creștem capacitatea de producție și îmi asum acest obiectiv, de a atinge independența energetică a României. Bineînțeles că este un obiectiv pe termen mediu, însă trebuie să rezolvăm problema pe termen scurt, pentru iarnă. Este vorba despre de a compensa o parte din factura pentru consumul din această iarnă (...) Suntem dependenți de prețurile energiei din UE. Am văzut că în Spania prețurile s-au triplat, dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică", a precizat Cîțu la momentul respectiv.
Curentul electric se scumpește cu 10% în Franța
Prețurile europene de referință la gaze naturale au crescut cu aproximativ 250% în acest an, din cauza nivelului redus al stocurilor în contextul cererii ridicate iar acest lucru a dus și la creşterea costurilor angro la electricitate.
UFC-Que Choisir, Asociația pentru protecția consumatorilor din Franța, a estimat că prețul energiei electrice în această țară va crește cu 10% la începutul anului 2022.
Datele arată că deja costurile pentru o gospodărie de patru persoane care utilizează încălzirea electrică au crescut cu aproape 50% în ultimul deceniu, de la 1.072 EUR în vara anului 2011 la 1.553 EUR în august 2021.