Antena 3 CNN Externe Iranul va da Rusiei sute de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune și focos de 150 de kilograme, ghidate prin satelit (surse)

Iranul va da Rusiei sute de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune și focos de 150 de kilograme, ghidate prin satelit (surse)

de Georgiana Marina    |   

Zeci de militari ruşi sunt instruiţi în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Fath-360. Acestea au o rază maximă de acţiune de 120 km, un focos de 150 kg şi sunt ghidate prin satelit.

Surse europene de informaţii au declarat pentru Reuters că reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au semnat un contract pe 13 decembrie la Teheran atât pentru achiziţia de rachete Fath-360 cât şi pentru un alt sistem de rachete balistice produs de Iran, sistemul Ababil, scrie Reuters.

Rusia dispune de o varietate de rachete care acoperă o asemenea rază de acţiune, cum ar fi sistemele de lansatoare multiple de rachete BM-30 Smerch sau Tornado, dar achiziţia unor rachete Fath-360 i-ar putea permite să-şi folosească mai mult arsenalul propriu pentru ţinte mai îndepărtate de linia frontului, iar pentru ţintele localizate într-o rază de 120 de kilometri să utilizeze aceste rachete iraniene.

O altă sursă de informaţii, una europeană, a confirmat că deţine de asemenea informaţii conform cărora Rusia a trimis militari în Iran pentru a fi instruiţi în utilizarea sistemelor de rachete iraniene, fără a oferi detalii suplimentare.

Până în prezent, sprijinul militar al Iranului pentru Rusia a constat mai ales în furnizarea de drone de atac Shahed, care sunt ieftine şi relativ uşor de doborât, fiind mai lente decât rachetele balistice, armata rusă folosindu-le însă şi pentru a epuiza resursele apărării antiaeriene ucrainene, astfel că în continuare Kievul le cere insistent aliaţilor occidentali noi rachete antiaeriene, în pofida ajutorului consistent deja primit.

"Livrarea unui număr mare de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune din Iran către Rusia ar permite o creştere suplimentară a presiunii asupra sistemelor de apărare antirachetă ucrainene deja suprasolicitate", explică Justin Bronk, cercetător senior pentru forţele aeriene la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank de apărare cu sediul la Londra.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA a declarat că Washingtonul, aliaţii săi din NATO şi partenerii G7 "sunt pregătiţi să ofere un răspuns rapid şi sever dacă Iranul ar merge mai departe cu astfel de transferuri". Aceasta "ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Casa Albă a avertizat în mod repetat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia şi Iran de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia", a mai spus acesta.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de a comenta pe acest subiect, în timp ce Misiunea permanentă a Iranului la ONU a amintit că Iranul a încheiat un parteneriat strategic pe termen lung cu Rusia în diverse domenii, inclusiv pentru cooperarea militară. "Cu toate acestea, din punct de vedere etic, Iranul se abţine să transfere orice fel de arme, inclusiv rachete, care ar putea fi utilizate în conflictul cu Ucraina până la încheierea acestuia", susţine misiunea iraniană.

Subiecte în articol: Iran Rusia archete balistice armament
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile