Antena 3 CNN Externe Iranul spune că șeful Hamas a fost ucis de o rachetă: „Israelul va fi pedepsit la momentul potrivit”

Iranul spune că șeful Hamas a fost ucis de o rachetă: „Israelul va fi pedepsit la momentul potrivit”

de Bianca Chirilă    |   

Liderul Hamas, Ismail Hanieyh, a fost ucis de un „proiectil cu rază scurtă de acţiune” tras din afara reşedinţei sale din Teheran, într-o operaţiune pe care Iranul o atribuie Israelului, au anunţat sâmbătă Gardienii Revoluţiei (IRGC), unitatea de elită a armatei iraniene. Iranul a jurat că se va răzbuna și că Israelul „va fi pedepsit la momentul și în locul potrivit”, transmite BBC.

Organizația paramilitară a declarat că proiectilul cântărea aproximativ 7 kg și a provocat o „explozie puternică”, ucigându-i pe Haniyeh și pe garda sa de corp în Teheran.

Oficialii au acuzat, de asemenea, SUA că au susținut operațiunea. Israelul nu a comentat moartea lui Haniyeh.

Declarațiile IRGC sunt în contradicție cu rapoartele din mass-media occidentală, care au sugerat că Ismail Haniyeh a fost ucis de o bombă ascunsă în camera sa cu luni în urmă.

Eșecurile din jurul morții lui Haniyeh au provocat problemel Iranului și IRGC. Zeci de ofițeri IRGC au fost arestați sau concediați în zilele de după moartea lui Haniyeh, a informat sâmbătă New York Times.

Potrivit ziarului, agenția de informații a organizației a preluat ancheta. Membrii personalului de la reședința lui Haniyeh au fost interogați, iar telefoanele și alte dispozitive electronice au fost confiscate.

Oficialii Hamas au declarat pentru BBC, la începutul acestei săptămâni, că Haniyeh a mai stat la aceeași reședință înainte. El a efectuat până la 15 vizite în Iran de când a devenit șeful biroului politic în 2017.

Iranul și Hamas au promis răzbunare

Indiferent de modul în care a murit Haniyeh, atât Iranul, cât și Hamas au promis să se răzbune.

IRGC a declarat sâmbătă că Israelul va primi „o pedeapsă severă la momentul, locul și modul potrivit”.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că „îi așteaptă zile dificile”.

„Am auzit amenințări din toate părțile. Suntem pregătiți pentru orice scenariu”, a mai spus el.

De asemenea, oficialii americani anticipează un atac de răzbunare al Iranului în urma eliminării șefului biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, care ar putea fi asemănător cu atacul cu rachete balistice și drone asupra Israelului din 13 aprilie. Potrivit unor surse occidentale, citate de presa din Israel, atacul ar putea avea loc peste 10 zile, de sărbătoarea de Tisha B'Av.

Statele Unite au anunţat vineri desfăşurarea în Orientul Mijlociu a mai multe nave de război şi avioane de luptă pentru a-şi proteja trupele şi aliatul lor Israel în faţa ameninţărilor Iranului şi a unor grupări precum mişcarea islamistă palestiniană Hamas şi gruparea libaneză Hezbollah.

Subiecte în articol: Ismail Haniyeh Iran atac israel asasinat
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile