Antena 3 CNN Externe Iranul și-ar putea regândi planul de atac în Israel, după ce s-a aflat ca liderul Hamas a fost ucis de iranieni recrutați de Mossad

Iranul și-ar putea regândi planul de atac în Israel, după ce s-a aflat ca liderul Hamas a fost ucis de iranieni recrutați de Mossad

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Eforturile diplomatice intense depuse de SUA pentru a limita represaliile promise de Iran la adresa Israelului, după asasinarea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, ar putea da rezultate, iar un atac masiv ar putea fi revocat.

Informația provine de la oficiali de la Casa Albă, relatează The Washington Post, citat de Times of Israel.

Iranul a amenințat că va pedepsi Israelul pentru asasinarea lui Haniyeh și a subliniat  că răspunsul va fi mai dur decât atacul său din 13-14 aprilie.

În paralel, gruparea pro-iraniană Hezbollah, cu sediul în Liban, a amenințat, la rândul său, să pedepsească statul evreu pentru uciderea liderului militar Fuad Shukr într-un atac aerian la Beirut.

În contextul în care un război regional pare aproape inevitabil, Iranul și-ar putea regândi, însă, planurile, după ce Statele Unite și-au sporit forțele în regiune și au transmis Teheranului avertismente cu privire la eventuale consecințe grave pentru noul guvern al președintelui Masoud Pezeshkian.

"Iranul înțelege clar că Statele Unite sunt neclintite în apărarea poporului nostru, a intereselor noastre și a partenerilor noștri. Am deplasat o cantitate semnificativă de mijloace militare în regiune pentru a sublinia acest principiu", a declarat pentru The Washington Post un oficial de rang înalt al administrației Biden.

În schimbarea planurilor iraniene ar putea juca un rol și modalitatea tehnică prin care a fost înfăptuită asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, într-o casă de oaspeți din Teheran.

Regimul republicii islamice a susținut inițial că o rachetă israeliană trasă din apropiere l-a ucis pe Haniyeh. 

Ulterior însă, au apărut informații potrivit cărora o bombă ar fi fost plasată în camera lui Haniyeh cu câteva ore înainte de explozie, iar cei care au instalat dispozitivul exploziv ar fi membri ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, recrutați de serviciul israelian de spionaj, Mossad.

În mod privat, liderii iranieni ar fi acceptat că asasinarea liderului Hamas a fostî consecința unui act de trădare, iar asta putea determina Iranul să-și schimbe planurile pentru un răspuns dur.

Asasinarea lui Ismail Haniyeh nu a fost asumată de Israel, spre deosebire de eliminarea comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, despre care statul evreu a spus că a fost vizat pentru rolul său în bombardamentul de la Majdal Shams, soldat cu 12 morți.

În acest context, comportamentul Hezbollah rămâne imprevizibil, potrivit oficialilor de la Casa Albă.

Israelul a bombardat cu aviația lansatoare de rachete ale Hamas în Gaza

Avioane de luptă israeliene au lovit și distrus lansatoare de rachete ale Hamas, situate lângă depozite de ajutoare în sudul Fâșiei Gaza, a comunicat, miercuri, armata statului evreu.

Este vorba de lansatoarele folosite în atacuri recente asupra sudului Israelului.

Tirurile lansate din Gaza în ultima perioadă au vizat, în general, așezările israeliene de la frontieră, însă unele atacuri cu rază lungă au fost îndreptate asupra zonei Gan Yavne de lângă orașul Ashdod și asupra localităților din apropiere de Kiryat Malachi.

Potrivit armatei israeliene, rachetele Hamas au fost trase cu lansatoare amplasate lângă două depozite de distribuție a ajutorului umanitar, inclusiv unul aparținând UNRWA, organizația Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni.

"Organizația teroristă Hamas încalcă în mod regulat dreptul internațional, în timp ce folosește în mod sistematic clădiri civile și populația civilă ca scuturi umane pentru activități teroriste împotriva statului Israel", au comunicat Forțele de Apărare israeliene, IDF.

IDF a mai comunicat că, după lovirea lansatoarelor, au fost semnalate explozii secundare, o dovadă a faptului că acolo era depozitat armament suplimentar.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile