Antena 3 CNN Externe Iranul respinge acuzaţiile ''maliţioase'' de implicare în tentativa de asasinare a lui Trump

Iranul respinge acuzaţiile ''maliţioase'' de implicare în tentativa de asasinare a lui Trump

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Iranul respinge acuzaţiile "maliţioase" şi "părtinitoare" făcute de presa americană cu privire la implicarea Teheranului în tentativa de asasinare a fostului preşedinte american Donald Trump, au declarat miercuri oficiali ai Ministerului de Externe iranian.

Republica Islamică "respinge cu fermitate orice implicare în recentul atac armat împotriva lui Trump (...) şi consideră că aceste afirmaţii au obiective politice părtinitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat, scrie Agerpres.

Oficialul iranian a anunţat totodată că Teheranul este hotărât să ia măsuri legale împotriva lui Trump pentru rolul său direct în asasinarea cu dronă la Bagdad a generalului iranian Qasem Soleimani, în 2020, comandantul Forţei Al Quds, unitate din Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC), specializată în operaţiuni de război neconvenţionale şi informaţii militare.

Anterior, misiunea Iranului la ONU - singurul canal oficial iranian de pe teritoriul SUA, întrucât nu există relaţii diplomatice - a respins acuzaţiile, pe care le-a descris la rândul său drept "fără temei" şi "maliţioase".

Potrivit unor declaraţii acordate EFE de un înalt oficial din cadrul securităţii naţionale americane, atunci când serviciile secrete au detectat în urmă cu câteva săptămâni existenţa unui complot iranian care viza asasinarea lui Trump, Casa Albă a avertizat asupra pericolului atât echipa de campanie a lui Trump, cât şi Secret Service, care a luat măsuri suplimentare pentru a-l proteja pe fostul preşedinte.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională, Adrienne Watson, a declarat pentru EFE că Iranul ameninţă de ani de zile oficialii americani ca să se răzbune pentru atacul pe care Trump l-a ordonat în 2020 şi care s-a soldat cu uciderea generalului Qasem Soleimani.

Iranul a cerut în numeroase rânduri ca moartea lui Soleimani să fie răzbunată. Defunctul preşedinte iranian Ebrahim Raisi a declarat în urmă cu doi ani că umma (comunitatea musulmană) s-ar ocupa chiar ea să se răzbune în cazul în care Trump nu ar fi judecat pentru asasinarea generalului. Iar anul trecut, într-un interviu televizat, comandantul Forţelor Aeriene ale Gardienilor Revoluţiei, Amir Ali Hajizadeh, a declarat: "încercăm să-l ucidem pe Trump" pentru moartea lui Soleimani. 

Subiecte în articol: Iran Donald Trump SUA tentativa asasinat
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion