Antena 3 CNN Externe Iranul nu crede că Israelul îi va ataca instalațiile nucleare: „Ar fi un act stupid”

Iranul nu crede că Israelul îi va ataca instalațiile nucleare: „Ar fi un act stupid”

de Adrian Dumitru    |   

Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA) a estimat, miercuri, că un eventual atac al Israelului împotriva instalaţiilor sale nucleare „nu va reuşi” sau nu va cauza „distrugeri serioase”, adăugând, totodată, că e „improbabil” un astfel de atac, informează AFP, citată de Agerpres.

Aceste declaraţii vin pe fondul escaladării tensiunilor între Iran şi Israel. Regimul de la Teheran a lansat, pe 1 octombrie, aproximativ 200 de rachete împotriva Israelului. Netanyahu a promis că va riposta.

„Este foarte improbabil” ca un atac să aibă loc, a afirmat purtătorul de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi, într-un interviu acordat agenţiei de presă iraniene Nournews, și a spus că un astfel de atac ar fi un act „stupid”.

„În cazul unui atac împotriva un sit-cheie, fiţi siguri, că el nu va reuşi şi este foarte puţin probabil ca ei să ne cauzeze distrugeri serioase”, a adăugat Kamalvandi, precizând că Iranul ar fi în măsură să „compenseze rapid” orice potenţială distrugere.

Loviturile cu rachete de pe 1 octombrie au fost prezentate de Iran drept represalii la asasinarea din iulie, la Teheran, a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, şi a lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, ucis într-un atac israelian pe 27 septembrie lângă Beirut.

Benjamin Netanyahu a afirmat, marţi, că ţara sa va decide singură eventualele ţinte pe care să le lovească în Iran, în ciuda apelurilor preşedintelui american, Joe Biden, de a feri siturile petroliere şi nucleare.

„Orice atac împotriva infrastructurii iraniene va duce la un răspuns mai puternic”, a atenţionat, marţi, şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi.

Subiecte în articol: Iran Israel energie atomica arma nucleara
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile