Antena 3 CNN Externe Blinken: Iranul poate să producă în 2 săptămâni material pentru o bombă nucleară

Blinken: Iranul poate să producă în 2 săptămâni material pentru o bombă nucleară

de Andreea Ştefan    |   

Iranul are capacitatea de a produce material fisionabil în vederea fabricării unei arme nucleare într-un termen de "una sau două săptămâni", a declarat vineri secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, relatează AFP.

Informația despre capacitățile Iranului vine după recenta alegere a lui Masoud Pezeshkian ca președinte, care a declarat că obiectivul său este „scoaterea Iranului din izolare” și s-a pronunțat în favoarea relansării acordului nuclear din 2015 dintre Iran și puterile globale. Blinken a afirmat că „ceea ce am văzut în ultimele săptămâni și luni este un Iran care chiar avansează” cu programul său nuclear.

Statele Unite s-au retras unilateral în 2018 din acordul nuclear iranian, care fusese conceput pentru a reglementa activitățile nucleare ale Teheranului în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Vorbind la un forum de securitate din Colorado, Blinken a atribuit prăbușirea acordului nuclear accelerării capacităților nucleare ale Iranului.

„Situaţia actuală nu este bună. Iranul, din cauza încetării acordului nuclear, în loc să fie la cel puţin un an distanţă de a avea capacitatea de a produce material fisionabil pentru o armă nucleară, este acum probabil la o săptămâna sau două de a putea face acest lucru", a afirmat şeful diplomaţiei americane în cursul unui forum în Colorado (vest), precizând totodată că Iranul „nu a pus la punct o armă".

Ministrul de externe interimar al Iranului, Ali Bagheri, a declarat pentru CNN la începutul acestei săptămâni că țara sa rămâne angajată față de acord, cunoscut sub numele de JCPOA.

„Suntem încă un membru al JCPOA. America nu a reușit încă să revină la JCPOA, astfel încât obiectivul pe care îl urmărim este relansarea acordului din 2015”, a declarat el. „Nu suntem în căutarea unui alt acord”, a precizat Bagheri.

El a adăugat că „nici eu și nici altcineva din Iran nu a vorbit și nu va vorbi despre un nou acord. Avem un acord (semnat) în 2015”.

Declarațiile lui Blinken vin la doar câteva zile după ce au apărut informații potrivit cărora Secret Service a sporit securitatea candidatului republican la președinție Donald Trump în urmă cu câteva săptămâni, după ce autoritățile americane au aflat de un presupus complot iranian de a-l ucide.

Subiecte în articol: Iran arme nucleare Antony Blinken
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile