Antena 3 CNN Externe Iranul confirmă că numărul doi al Gardienilor Revoluției a fost și el ucis în bombardamentele care l-au lichidat pe șeful Hezbollah

Iranul confirmă că numărul doi al Gardienilor Revoluției a fost și el ucis în bombardamentele care l-au lichidat pe șeful Hezbollah

de Adrian Dumitru    |   

Iranul a anunțat sâmbătă că un important general al organizației sale paramilitare, Gardienii Revoluției, sancționat de SUA în trecut, a murit în loviturile aeriene din Beirut în care a murit și liderul grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Abbas Nilforushan, în vârstă de 58 de ani, a fost ucis, vineri, în Liban, conform agenției de presă de stat iraniană IRNA, citată de postul american ABC.

Trezoreria SUA îl identificase pe Nilforushan drept comandantul adjunct al operațiunilor Gardienilor Revoluției și îl sancționase în 2022.

Autoritățile americane au motivat decizia prin faptul cău Nilforushan „a condus eforturile de suprimare a protestelor din Iran”, în perioada uciderii Mahsei Amini, de către așa-zisa „poliție a moralității” din Iran, aripa statului teocratic de la Teheran care se ocupă de hărțuirea și uciderea femeilor care refuză să se conformeze regulilor sale privind îmbrăcămintea.

Nilforushan a luptat, de asemenea, și în Siria, unde l-a susținut pe sângerosul dictator Assad în cadrul războiului civil început după Primăvara Arabă din 2011. La fel ca mulți dintre colegii săi, el a luat parte și la războiul Iran-Irak din anii 1980.

În 2020, televiziunea iraniană de stat îl numea un „camarad” al generalului Qasem Soleimani, la rândul său ucis într-un raid comandat de Donald Trump la începutul lui 2020.

În 2021, el spunea că Israelul nu are capacitatea de a fi o amenințare pentru Iran pentru că este o „țară slabă”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile