Antena 3 CNN Emisiuni Decisiv ÎPS Teodosie, despre lecţiile pe care ni le oferă Vinerea Mare | Ce este bine să facem astăzi

ÎPS Teodosie, despre lecţiile pe care ni le oferă Vinerea Mare | Ce este bine să facem astăzi

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 18:11 14 Apr 2023 Modificat la 21:44 14 Apr 2023

"Vinerea Mare este cea mai dureroasă zi din istorie a omenirii, pentru că cel ce a luat trup omenesc fără de păcat, zămislindu-se mai presus de fire, poartă în acest trup păcatele întregii omeniri.

N-are decât afecte de durere, născându-se nu în mod natural, ci mai presus de fire. Iar durerea păcatelor pe care o poartă și durerea firii omenești pe care a luat-o este o durere maximă. Orice om când îl doare ceva, este înjumătățită durerea de afectele de plăcere care intră în om după zămislire.

Dar Mântuitorul a suportat cea mai grea moarte, de aceea se și exprima "întristat este sufletul meu până la moarte", pentru că simțea durerea dinainte de pate, era pregătit să suporte această durere mare.

De aceea și pe cruce a spus "Dumnezeul meu de ce m-ai părăsit"? A suferit numai firea omenească a Mântuitorului Hristos, că nu putea să supere firea dumnezeiască, că D-zeu este pur, este neatins de orice rău. Dar firea omenească a suferit amarnic și de aceea a vorbit pe cruce și a exprimat începând de la iertare până la plecarea sufletului său către Tatăl cel Ceresc. Și iată noi am trăit joi seara, aseară am trăit evangheliile care s-au citit cu patimile Domnului.

Astăzi, la vecernea pentru ziua de mâine a fost scoasă icoana cu punerea înmormântă a Domnului și credincioșii trec pe sub masa care poartă această e icoană.

Masa este chiar cea care reprezintă mormântul Domnului, încât noi când trecem pe sub această masă cu icoana punerii în mormânt a Domnului, trecem prin mormântul lui Hristos.

Au aceste gesturi, aceste metanii pe care le facem, gândirea noastră au această semnificație a mormântului Domnului care s-a pus, Cel ce a suferit cel mai mult și care a murit ca tâlharii, răstignit pe cruce. A suferit cea mai rușinoasă și a mai și cea mai dureroasă moarte. Dar iată, ne-a îmbrățișat pe toți, că mâinile întinse pe brațul orizontal al crucii au însemnat îmbrățișarea întregii lumi și îmbrățișarea timpului.

Acest moment al morţii Domnului și apoi al îngropării Domnului au o semnificație atât de profundă. Acestea sunt mereu actuale, mereu ne răscumpără pe fiecare în parte", a spus ÎPS Teodosie la Antena 3 CNN. 

"Ne rugăm şi ne gândim la Cel ce a pătimit și a murit pentru noi"

Întrebat cum ar trebui să trăim această, mai ales că avem un război la granițe şi peste tot în lume sunt diferite crize, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosia a spus: 

"În ziua aceasta doar ne rugăm, gândim la Cel ce a pătimit și a murit pentru noi și toate evenimentele care sunt în jurul nostru trebuie să le trăim cu credința că ori de trăim, ori de murim, trebuie să rămânem ai lui Hristos. El a venit să ne cheme pe toți să ne împărtășim din viață, după ce El a murit, pentru că a răscumpărat păcatele noastre, a învins moartea noastră.

De aceea să trăim în credință și să ne rugăm și ca acest război se înceteze. Este un război fratricid și nu este drept și nu este de folos nimănui, este numai pagubă, durere, necaz și de aceea să ne rugăm Domnului ca acest război să se curme.

Și eu cred că până la sfârșitul anului sau poate mai repede, acest război va înceta, dacă toți ne vom ruga, se vor ruga și cei ce sunt în acest conflict și se va ruga întreaga creștinătate.

Cu lumina lui Hristos care coboară mâine la Ierusalim. Cu lumina lui Hristos vom risipi întunericul, pentru că și războiul este un întuneric în mințile oamenilor și în viețile lor. Să risipim întunericul din noi, toți cei care astăzi ne rugăm, că de aceea cerul s-a întunecat, pământul trei ceasuri n-am n-a mai fost nicio lumină de la soare, nici de la stele, nici de la lună în celelalte emisfere, dimpotrivă, a fost nu eclipsă, un întuneric total, pentru că Domnul a biruit întunericul, a biruit păcatul, a biruit moartea și a fost semnul.

De aceea, când și-a dat sufletul catapeasma templului s-a rupt în două, mormintele s-au scuturat, pietre s-au despicat și morţii au înviat, că Hristos cu sufletul și cu dumnezeirea au coborât în iad ca să libereze pe strămoși, pe patriarhi, pe proroci, pe toți cei ce au murit în nădejde a vieri și a vieții cele veșnice", a spus ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Decisiv
» Citește mai multe din Decisiv
TOP articole