Antena 3 CNN Externe Ipocrizia Rusiei. După ce și-au reactivat sute de baze militare sovietice, rușii acuză SUA că alimentează tensiunile în Arctica

Ipocrizia Rusiei. După ce și-au reactivat sute de baze militare sovietice, rușii acuză SUA că alimentează tensiunile în Arctica

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Rusia a acuzat miercuri Washingtonul că alimentează tensiunile în Arctica şi a respins afirmaţiile armatei americane conform cărora intensificarea cooperării dintre Rusia şi China în zonă ar putea avea un impact asupra stabilităţii regionale, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un raport de la începutul acestei luni, Pentagonul a declarat că Rusia şi China colaborează din ce în ce mai mult în Arctica, menţionând că Rusia a redeschis acolo sute de complexe militare din epoca sovietică, în timp ce China urmăreşte resurse minerale şi noi rute de transport maritim.

"Documentul vizează în mod clar escaladarea tensiunilor militare şi politice din regiune", a declarat presei, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

"Strategia actualizată a Pentagonului, care a fost adoptată la scurt timp după summitul NATO de la Washington, indică faptul că abordările SUA în Arctica sunt dominate de scenarii puternice pentru a-şi asigura interesele", a adăugat ea.

Kremlinul a declarat marţi că o parte din conţinutul raportului Pentagonului are un caracter conflictual.

Potrivit lui Zaharova, cooperarea dintre Rusia şi China nu a fost îndreptată împotriva niciunei ţări terţe, şi a prezentat raportul ca parte a unei politici americane de "amestec neruşinat" în afacerile statelor arctice. 

Subiecte în articol: Rusia Arctica baze militare SUA China
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile