Antena 3 CNN Economic Ionuţ Purica, expert energie, despre riscul ca România să rămână fără gaz dacă începe războiul în Ucraina: "Trebuie să ne pregătim"

Ionuţ Purica, expert energie, despre riscul ca România să rămână fără gaz dacă începe războiul în Ucraina: "Trebuie să ne pregătim"

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:38 22 Feb 2022 Modificat la 17:01 22 Feb 2022

Escaladarea situaţiei din Ucraina poate reprezenta un risc pentru România, mai ales în ceea ce privește furnizarea gazelor naturale.

În acest context, experții în energie trag un semnal de alarmă şi fac apel la autorități să se gândească urgent la creșterea producției proprii de energie şi gaze pentru a face faţă situațiilor asociate cu războiul.

"Este foarte clar că în momentul de faţă Federația Rusă poate să folosească gazul ca un mijloc de presiune, să nu zic ca o armă, întrerupând livrările către Uniunea Europeană. 

În același timp din punctul nostru de vedere avem încă resurse proprii de gaz şi este foarte clar că, aşa cum pregătim măsuri urgente pentru primirea refugiaților, pregătirea pentru situaţii conflictuale, va trebui să înţelegem că gazul este un element la care va trebui să creștem producția internă imediat.

Ar trebui să ne pregătim şi aici pentru situaţii asociate cu războiul", a spus Ionuţ Purica, expert în energie, la Antena 3. 

CEO Engie România: "Criza din Ucraina poate aduce alte creşteri de preţuri la energie"

"Criza din Ucraina prezintă un risc de impact asupra preţurilor din energie. Dacă este un risc pentru partea de aprovizionare, nu ştiu, sper să nu. Iarna este pe final", a spus el.

Pentru furnizori creşterea preţurilor la gaze naturale nu înseamnă un beneficiu, a mai spus Eric Stab.

"Avem pierderi mari în businessul de stocare de gaze. Ce văd oamenii sunt preţurile care cresc şi că furnizorii beneficiază de pe urma acestor creşteri, dar nu este aşa.

Furnizorii sunt ultima verigă din lanţul de valoare, sunt interfaţa cu clientul. Dar nu împuşcaţi mesagerul. 

Dacă vă uitaţi la lanţul de valoare, marja brută pentru un furnizor este de 3-5%. Din această marjă trebuie plătiţi angajaţi, sistemele IT, de facturare etc. 

Dacă preţul mărfii creşte cu 600-700%, nu ai cum să absorbi această creştere cu o marjă brută de 3-5%", a apreciat CEO-ul de la Engie România, potrivit Mediafax. 

"Înţelegem că majorarea preţurilor la energie este foarte, foarte dificilă pentru consumatori şi pentru economia românească. În acelaşi timp, este greu şi pentru furnizori. 

Nimeni nu s-a aşteptat la această creştere de preţuri şi la acest impact", a mai spus Stab, apreciind că este foarte puţin probabil ca preţurile la energie să mai ajungă la nivelul de dinainte de pandemie.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole