Ani de zile s-a vorbit despre baroni de județ, politicieni fără de care nu mișca nici frunza pe teritoriul controlat.
Anii au trecut, politica s-a schimbat, iar harta a fost reîmpărțită. Așa a apărut o nouă specie – baronul de două județe.
Îl prezentăm astăzi pe unul dintre cele mai reușite exemplare ale ei.
Ion Iordache, numit senatorul două județe. Ridicat de unii chiar la grad de sultan. A reușit să-și ridice un adevărat imperiu în câțiva ani. Doar o cifră – 11 milioane de metri pătrați.
Atât apar în declarația de avere. Fără proprietățile pe care le dețin firmele trecute pe membrii familiei sau cele care au acționari de fațadă apropiați ai parlamentarului.
Iordache, fost primar de Turceni, și ai lui au tot ce vor - un palat, departe de electorat, în mijlocul câmpului, înconjurat de plantații de pomi fructiferi și iazuri, un domeniu de vânătoare de câteva sute de hectare, o firmă campioană la contracte cu autoritățile locale, un depozit de materialele de construcții pentru toate nevoile primăriei și nu numai, plus alte companii, un ștrand, restaurante, un magazin alimentar, livezi, pășuni, terenuri arabile și lista e nesfârșită.
Cum a reușit?
"Domnul senator Iordache a fost buldozerist la mină. Afacerile le-a început în 2000 când a fost unchiul lui primar. De atunci toate lucrările, tot bugetul orașului Turceni s-au dus în buzunarul lui. Iar acum nu se mai oprește. A acaparat tot în zona asta", a spus Nicolae Beșliu, consilier local PMP Turceni.
Ascensiune a rapidă e confirmată și de destăinuirile fostului primar de Turceni, Ion Dumitrașcu, a cărui nepoată este soția senatorului Iordache.
"Ajungând primar s-a dat pe lângă mine, fiind din zonă, am zis că oamenii să aibă un loc de muncă.
A început cu mici lucrări de tâmplărie împreună cu tatăl său care era meseriașul. S-a apucat a făcut mobilier la școli, au făcut și zugrăveli prin școlile din localitate, apoi a construit o biserică de lemn în satul Vale Vii. Ușor, ușor a luat, în primul mandat, un 5% din lucrările astea micuțe.
În mandatul doi a început să pretindă altceva și a început cu pietruirile și balastările de drumuri, mai apoi a făcut asfaltările.
Vina mea este că l-am introdus în lumea bună, l-am dus să stea de vorbă cu președinți de consiliu județean, cu senatori, cu deputați, cu oamenii politici care veneau, cu oamenii de afaceri care veneau prin Turceni și omul și-a făcut relații și a intrat, ușor, ușor să ia lucrări și la alte primării.
A prosperat", a spus Ion Dumitrașcu, fost primar Turceni.
Era prea puțin însă pentru cel care avea ambiția să stăpânească totul. Îi trebuia puterea, relațiile, rețelele.
Pasul logic – Ion Iordache intră în politică. Nimic nu i-a stat în cale. L-a dat la o parte chiar și pe fostul protector, la alegerile din 2008
Oriunde mergi în Turceni dai de proprietăți sau de lucrări realizate de familia senatorului Iordache.
Doar câțiva kilometri mai încolo, în satul Murgeni, alte afaceri ale familiei senatorului dovedesc limpede că nimic nu e lăsat în afara influenței sultanului.
Ștrandul Primăriei Turceni este administrat de firma senatorului Iordache, în spatele acestui complex este cariera firmei senatorului Iordache, terenurile din partea dreaptă a mea sunt tot ale aceleiași familii, iar în capăt de tot se vede sediul firmei Ydail care aparține tot familiei senatorului Iordache.
Practic toată această zonă este legată direct de parlamentarul de Gorj.
Puterea sa politică nu se rezumă doar la dirijarea afacerilor și a banilor publici din județ.
Atât de mare este influența sa că până și numiri banale pe posturile cele mai mărunte sau angajări de asistente la spital, ori bibliotecare trebuie să poarte, obligatoriu, aprobarea stăpânului locului.
În timpul documentării, echipa Antena 3 a fost în permanență filată de mașini ale firmelor de casă ale senatorului
Deci scurtă recapitulare a rețetei de succes:
Te lipești la banul public, intri apoi în politică și preiei controlul total al banului public. Îți înlături adversarii și îți creezi rețeaua de funcționari slugarnici. Controlezi orice numire și câștigi orice vrei.
Cât de puternic este, a dovedit senatorul Iordache, învingând instituțiile statului după ce a fost obligat, în 2020, să omoare toți porcii mistreți de pe domeniul de vânătoare din cauza focarului de pestă porcină africană.
Pentru că în legislație nu era prevăzut că se pot acorda despăgubiri pentru porcii mistreți, Direcția Sanitar Veterinară Gorj a refuzat solicitarea firmei parlamentarului să fie despăgubită.
Prin acțiuni bine conduse în instanță, Iordache a câștigat și a obligat instituția să întocmească documentele.
Printr-un alt proces a smuls despăgubiri de peste opt milioane de lei. Cel care s-a opus acordării de despăgubiri, Sorin Ștefănescu, a rămas fără funcția de director la DSV Gorj.
Întrebat de jurnalistul Dragoș Boța, cum a reușit acest succes, Ion Iordache a spus:
"Am cumpărat, cred că în anul 2010, de la un proprietar care a avut aceste terenuri și a vrut să le vândă.
Lucrurile funcționează, din punctul meu de vere, cât se poate de bine în localitatea aceasta și încercă să facem ca tot județul să respecte niște principii și niște reguli, bazate pe muncă, pe implicare, pe realizări.
Jurnalist: Ați reușit o performanță – să obțineți despăgubiri de peste 7,8 milioane lei.
Ion Iordache: "Nu am obținut eu. A obținut firma care a fost păgubită și vă spun că am făcut un demers împotriva instituțiilor statului la acel moment, când eu eram administrator, și s-a dovedit că statul a încercat să păgubească o societate comercială și nu numai și pentru asta trebuie să plătească. Și pentru asta vor plăti și cei care au fost vinovați. Și asta mi-am și propus.
De prea multe ori statul și-a bătut joc de oamenii care muncesc pentru el.
Cei de la DSV spuneau la vreme respectivă că nu se pot acorda despăgubiri pentru porci mistreți.
Jurnalist: Care e rețeta succesului domnule senator?
Ion Iordache: Muncă și implicare. Dacă am o frustrare în viața aceasta este aceea că nu reușesc să transmit această rețetă și altor oameni.
Cu acest unic regret, senatorul Iordache îți vede de drumul lui către mai multă putere, mai multă bogăție și, cine știe, de la două județe să ajungă la mult mai mult.
Cu instituții slabe sau aflate sub control total, nimic nu-i va sta în cale nici lui, nici altora care și-au luat România la bucată, pe cont propriu.