Antena 3 CNN Actualitate Ion Iliescu spune că a discutat cu ChatGPT și „nu prea are simțul umorului”: Am văzut multă inteligență artificială la viața mea

Ion Iliescu spune că a discutat cu ChatGPT și „nu prea are simțul umorului”: Am văzut multă inteligență artificială la viața mea

de Adrian Dumitru    |   

Fostul președinte al României Ion Iliescu spune, într-un interviu acordat lui Ionuț Vulpescu, că a avut conversații cu algoritmul de tip Inteligență Artificială ChatGPT. Fostul președinte spune că „preferă un interlocutor uman” și că AI „nu prea are simțul umorului” - „Dacă mă întrebi ca om politic, eu am văzut multă inteligență artificială la viața mea, dar nu vreau să intru în detalii”.

Ion Iliescu: Prefer un interlocutor uman, bag de seamă că inteligența aceasta artificială nu prea are simțul umorului.”

Ionuț Vulpescu: Dar despre ChatGPT?

Ion Iliescu: Trebuie să îți spun, ca să ne amuzăm, persoane din apropierea mea l-au întrebat ce crede că aș putea opina despre el. Iar răspunsul lui (n. red. - ChatGPT) a fost că dată fiind orientarea mea către tehnologie, e destul de sigur că l-aș putea plăcea. Prin urmare, mi-a câștigat încrederea. Spune și el ce găsește în bazele de date, dar face conexiuni interesante

Prefer, însă, un interlocutor uman, bag de seamă că inteligența aceasta artificială nu prea are simțul umorului.

Încă ceva, l-au întrebat și care e cea mai bună replică din discursurile mele. În mod curios, a ales una care nu face parte din discursurile lucrate, ci din cele spontane, libere, din zile de tensiune, din 1990: „Vă cer să aveți încredere în ziua de mâine, în înțelepciunea oamenilor noștri”.

Dacă inteligența artificială a recunoscut că îndemnul la încredere e cel mai bun lucru, atunci îmi e clar că se recunoaște învinsă de ceva ce numai noi, ca ființe umane, putem avea în rarele noastre clipe de luciditate: deplina lăsare a vieții noastre în mâinile celuilalt, cu speranță.

Dacă mă întrebi ca om politic, eu am văzut multă inteligență artificială la viața mea, dar nu vreau să intru în detalii. S-ar putea ca inteligența artificială de acum să fie peste inteligența naturală a unor indivizi foarte artificial construiți de diferite grupări de interese pentru putere. Sunt și eu modern în felul meu.

Nu spun să ne întoarcem la mașina lui Turing, spun să o vedem în această evoluție a inteligenței artificiale, și să luăm ce se întâmplă acum ca o etapă firească a acestei evoluții. Eu sunt îngrijorat că oricât ar evolua tehnologia, inteligența socială nu se construiește doar prin algoritmi; nici empatia, nici solidaritatea.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile