România va continua demersurile pentru sprijinirea Francofoniei şi în viitor, punând accent pe capacitatea acesteia de a răspunde provocărilor multiple ale lumii, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.
"România va continua demersurile sale în sprijinul Francofoniei şi în viitor, punând accent pe capacitatea acesteia de a răspunde provocărilor multiple ale lumii de astăzi. Cu acest gând, am decis să acord Înaltul Patronaj celei de a treia ediţii a Forumului Mondial al Femeilor Francofone, ce se va desfăşura la Bucureşti în luna noiembrie a acestui an. Forumul va consemna angajamentul nostru pentru egalitatea de gen şi pentru combaterea discriminării", a subliniat Iohannis în mesajul prezentat luni de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor la evenimentul "Seara Francofoniei", organizat la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale".
Şeful statului arată că limba şi cultura franceză reprezintă un liant puternic şi caracterizează Francofonia ca ''un proiect de suflet" al României în relaţiile internaţionale.
"România este profund dedicată Francofoniei, fapt confirmat de multitudinea de proiecte dedicate mişcării francofone în care ţara noastră s-a implicat în mod activ", mai spune Iohannis în mesajul transmis cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei.
Preşedintele Iohannis arată că programul de burse doctorale şi post-doctorale 'Eugen Ionescu', lansat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din anul 2006, se constituie într-un important promotor al cercetării ştiinţifice în limba franceză la nivel internaţional, impulsionând schimburile academice. El menţionează că dinamica schimburilor la nivel universitar este susţinută şi de activitatea Biroului Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est din Bucureşti, şi de apartenenţa României la Consiliul de Administraţie al acestei organizaţii.
"În calitate de 'stat-far', România îşi asumă rolul de promotor al Francofoniei în spaţiul central şi est-european, conştientă de importanţa apartenenţei la această comunitate atât din punct de vedere politic, cât şi economic, cultural şi academic. Acest angajament reprezintă un pilon consistent al acţiunii de politică externă a României", spune Iohannis, adăugând că Francofonia are o veche tradiţie în ţara noastră, ce îşi are originile în interacţiunea intelectuală româno-franceză din secolul al XIX-lea, fiind continuată şi întărită, în prezent, de valorile Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei - toleranţă, dialog, solidaritate.