Antena 3 CNN Actualitate Iohannis: România nu a blocat și nu va bloca negocierile pentru Brexit. Este o prostie!

Iohannis: România nu a blocat și nu va bloca negocierile pentru Brexit. Este o prostie!

1 minut de citit Publicat la 14:08 12 Oct 2017 Modificat la 14:08 12 Oct 2017

Președintele Klaus Iohannis a respins, joi, informațiile apărute în presa britanică potrivit cărora România, Germania și Franța ar cere blocarea negocierilor pentru Brexit.

„Este o prostie. România nu a blocat și nu va bloca niciodată acest demers. Nu, România nu blochează nicio negociere, dar toți cei 27, care vom rămâne în UE după Brexit, am hotărât să numim o echipă de negociatori, care este foarte performantă, și i-am dat un mandat, acela de a negocia. Sunt capitole care ne interesează și pe noi: capitolul pentru libertatea persoanelor – românii de acolo să nu rămână izolați. Urmează ca, în momentul în care negocierile ajung într-o fază avansată, să fim anunțați de negociatori că merge bine și să luăm, în Consiliului European, decizia dacă negocierile merg mai departe. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare țară în parte, ci de echipa de negociatori desemnată”, a spus șeful statului.

România, alături de Germania și Franța, ar fi blocat negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit presei britanice, scrie Libertatea.

Cele trei țări spun că nu există ”progrese suficiente” în privința drepturilor cetățenilor străini din Regatul Unit, a ”facturii” pe care Marea Britanie trebuie să o plătască la ieșire și nu s-a rezolvat nici problema graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord.

Premierul britanic Theresa May a cerut trecerea la negocierea viitoarelor relații dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, prioritatea sa fiind ca relațiile comerciale să se desfășoare fără taxe vamale.

Numai că Germania, Franța și România au blocat trecerea la următorul stadiu al negocierilor.

Regatul Unit vrea ca drepturile cetățenilor europeni de pe teritoriul său să fie garantate de instanțele britanice. Uniunea Europeană se opune, aducând ca argument că autoritățile de la Londra ar putea modifica legile în timp. Ca urmare, Uniunea Europeană vrea ca drepturile cetățenilor să fie supervizate de Curtea Europeană de Jusțiție, însă Marea Britanie se opune, deoarece ieșirea de sub jurisdicția Curții Europene a fost unul dintre cele mai arzătoare puncte din timpul referendumului pentru Brexit.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole