Antena 3 CNN Politică Iohannis: „Produsul intern brut al României aproape că s-a dublat în cei zece ani de apartenență la UE ”-VIDEO

Iohannis: „Produsul intern brut al României aproape că s-a dublat în cei zece ani de apartenență la UE ”-VIDEO

2 minute de citit Publicat la 15:04 26 Oct 2017 Modificat la 15:04 26 Oct 2017

Preşedintele Klaus Iohannis a ținut un discurs în cadrul conferinței „Zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, organizată de reprezentanții Comisiei Europene la București, la sediul BNR. 

Printre invitaţii la eveniment se numără și Angela Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Günther Oettinger, Comisar European pentru Buget şi Resurse Umane. Însă, premierul Mihai Tudose nu figurează pe agendă. 

Președintele Iohannis s-a declarat mulțumit de sprijinul pe care l-a primit țara noastră din partea Comisiei Europene.

Totodată, Iohannis avut și unele obiecțiuni cu privire la faptul că România nu a reușit să atragă mai multe fonduri europene.

„Este un prilej de bucurie și mândrie dar și de maximă responsabilitate pentru modul în care proiectăm viitorul nostru comun european.(...) Bilanțul celor zece ani la apartanetență la UE este unul pozitiv pentru România. Putem afirma fără echivoc faptul că țara noastră a resimțit din plin beneficiile care recurg din calitatea de stat membru al UE. Este aproape imposbil să identificăm un domeniu în care sprijinul UE nu s-a manifestat, de asemenea  procesul a însemnat o participare activă la mecanismul decizional european. Din punct de vedere economic, produsul intern brut al României aproape că s-a dublat în cei zece ani de apartența la UE, în condițiile în care UE a traversat o perioadă de criză econmică dificilă și puterea de cumpărare a crescut cu circa 20 % din momentul aderării. Parcursul României se datorează fondurilor structurale și al investiților.Ca parte a strategiilor și a programelor de dezvoltare, politica de coeziune a adus valoare adăugată certă eforturilor de modernizare a României contribuind substanțial la accelerarea creșterii economice și la crearea a noi locuri de muncă. Fară această politică efortul Romaniei ar fi fost mult mai anevoios.(...) În unele domenii sunt necesare în continuare eforturi susținute, mă refer la necesitatea   creșterii absorbției fondurilor europene. Este o șansă de care trebuie să profităm în fiecare an iar o bună absorbție și o eficientă gestionare a fondurilor europene ne pot oferi un sprijin important în dezvoltarea țării noastre mai ales în sectoare cruciale precum ar fi cel al infrastructurii. Acum după zece ani de la adererare putem afirma că România s-a profilat ca un stat membru care dorește și acționează în direcția consolidarii proiectului european. România și-a asumat pe deplin responsabilitatea acestei consolidari în sensul unei Uniuni mai democratice mai unite. În România este esențial sa primeze sentimentul trasnpartinic pentru o UE mai puternică în interesul tuturo cetățenilor români. Țara noastră va deține președinția Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019, acesta va fi anul câtorva evenimente care vor modela pentru cel puțin un deceniu viitorul Uniunii Europene, a declarat președintele Iohannis la sediul BNR.

 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole