Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis, la finalul negocierilor pentru legile siguranței naționale: Este nevoie de o legislație clară, actuală, stabilă

Klaus Iohannis, la finalul negocierilor pentru legile siguranței naționale: Este nevoie de o legislație clară, actuală, stabilă

2 minute de citit Publicat la 13:48 13 Apr 2016 Modificat la 13:48 13 Apr 2016

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la finalul dezbaterilor cu partidele politice pentru legile siguranței naționale, că s-a ajuns la un consens.

Iată principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

Vreau să fac câteva declarații legate de oportunitatea acestor discuții și de conținutul lor.

Am putut să constatăm, cu diferite ocazii, că foarte multe legi din domeniul securității naționale sunt învechite sau inadecvate sau greu de aplicat la situația în care suntem astăzi. Și dacă vorbim de legislația în securitatea națională, nu mă refer doar la legile care se referă la combatarea terorismului sau la servicii dar și la legi care se referă la armată. Toate aceste legi trebuie actualizate. Alte legi trebuie create, fiindcă sunt domenii care nu sunt deloc reglementate. Pentru toate aceste motive, am decis să am o rundă de consultări politice.

Am început aceste consultări luni, cu premierul. Am continuat ieri, cu trei grupuri parlamentare și am terminat astăzi, cu încă trei grupuri parlamentare. Le-am prezentat tuturor situația și am reușit să ajungem la câteva concluzii comune.

În toate discuțiile am subliniat că este nevoie ca aceste legi să fie actualizate, că este nevoie de consultare, atât în zona politică, dar și în societatea civilă, că este nevoie de o abordare care duce la aprobări cu largi majorități, că este nevoie de o abordare cu o puternică componentă de continuitate.

Toate acestea, fiindcă legile securității naționale nu privesc un partid sau politicieni, ci pe toți, poate să fie stabilă și bună doar dacă este însușită de cea mai mare parte a politicienilor și dacă este aprobată de larga majoritate a societății civile.

Este foarte important să înțelegem că, pe de-o parte, avem drepturile și libertățile civile garantate, pe de altă parte avem nevoia de securitate. Atunci, întregul complex de legi trebuie elaborat ca să fie garantate legile și cetățeanul să stea liniștit că statul

Au avut loc incidente grave, atentate teroriste. Aceasdta este zona pe care nu și-o dorește nimeni. Aici așteaptă cetățeanul de la stat să facă tot ce poate pentru a preveni astfel de tragedii. Pentru asta, este nevoie de o legislație clară, actuală, stabilă.

Putem vorbi de două pachete legislative:

  • Unul format din trei legi, în procedură avansată în Guvern. Este vorba despre îmbuntățirea legii de combatere a terorismului, a doua, care există deja, este legea care clarifică situația cartelelor prepaid și apoi legea securității informatice, legea cybersecurity. Premierul m-a asigurat că aceste trei legi vor parcurge întreaga rută guvernamentală, ca la sfârșitul lunii mai să fie trimise în Parlament ca inițiative. Din discuțiile cu partidele am concluzionat că este fezabil să se ajungă la finalizarea acestor legi încă din această sesiune parlamentară. Aceste lucruri au fost acceptate de toată lumea.
  • Al doilea pachet este mult mai mare și conține legi cel puțin la fel de importante, dar nu în faze atât de avansate. Am propus grupurilor parlmanteare înființarea unei comisii speciale la Parlament, care, împreună cu specialiști, să elaboreze aceste proiecte de legi, în așa fel încât în cursul anului 2017, majoritatea acestor legi să poată fi actualizată. Aceste demers are câteva avantaje certe care au fost înțelese și acceptate de toată lumea. Partidele vor trimite oameni care se pricep în aceste domenii. Acești oameni vor fi dintr-aceia care se vor regăsi pe listele viitorului Parlament și în acest fel avem o mare șansă de a rezolva două lucruri – profesionalizarea parlamentarilor și crearea unei continuități.
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole