Este prima dată când Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi văd cu ochii lor, la fața locului, cum arată o localitate ucraineană ocupată de ruși și eliberată ulterior de forțele de apărare.
Vizita la Irpin are o puternică semnificație pentru liderul francez, despre care în trecutul recent Volodimir Zelenski spunea că i-ar fi cerut să accepte concesii teritoriale făcute Rusiei în schimbul unei încetări a focului.
Președinția franceză a dezmințit însă că Macron ar fi avansat o astfel de propunere.
Vizita într-o fostă zonă de conflict este semnificativă și pentru cancelarul Olaf Scholz, acuzat inclusiv la el acasă, de opoziția politică, de întârzierea livrărilor de armament greu pentru Ucraina.
Radu Tudor: "Un acord de pace nu trebuie să pună în discuție integritatea teritorială a Ucrainei"
"E bine să vadă toți liderii occidentali drama prin care trece poporul ucrainean și să înțelegem că din această situație nu putem ieși decât împreună. Nu putem lăsa poporul ucrainean în această tragedie pe care o traversează și care a fost provocată de Rusia.
Trebuie să facem tot ce depinde de noi să se oprească războiul, Ucraina să-și recapete teritoriile invadate de ruși și să ajungem cât mai repede la un acord de pace, cu o singură mențiune: integritatea teritorială a Ucrainei nu poate fi pusă în discuție", a spus la Antena 3 realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor.
"SUA au decis un ajutor militar de 1 miliard de euro pentru Ucraina însă reconstrucția acestei țări în care au murit până acum 100.000 de oameni și din care au fugit milioane va presupune un efort evaluat la peste 200 de miliarde de euro", a continuat el.
Radu Tudor: "Alarma de joi dimineață este un mesaj de agresivitate planificată și intenționată a Rusiei"
"Sunt convins că alarma din această dimineață nu este întâmplătoare, după multe zile. Rușii, în continuare, pun în pericol viața în Kiev iar ce au încercat în această dimineață a fost să dea un semnal că nu se dau în lături să amenințe Kievul când acolo se află importanți lideri occidentali.
Aș spune, mai degrabă, că au făcut-o intenționat, să dea un semnal occidentalilor să nu îi mai ajute pe ucraineni, să nu mai aibă intenția de a opri războiul pe care Moscova vrea să-l ducă până la capăt. Ce vedem este, din păcate, un mesaj de agresivitate absolut planificată și intenționată a Rusiei", a concluzionat Radu Tudor.
Potrivit jurnalistului, Rusia vrea să transforme Ucraina în "Afganistanul Europei" în timp ce Occidentul vrea să garanteze integritatea teritorială a Ucrainei, să o sprijine militar și să planifice integrarea țării în Uniunea Europeană.