Antena 3 CNN Politică Iohannis explică de ce nu s-a dus în judeţele afectate de inundaţii: „Au fost suficiente autorităţi acolo"

Iohannis explică de ce nu s-a dus în judeţele afectate de inundaţii: „Au fost suficiente autorităţi acolo"

de Claudia Popovici    |   

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, într-o conferinţă de presă de la New York, despre inundațiile care au devastat județele Galaţi şi Vaslui. Întrebat dacă o vizită în zonele afectate de viituri ar fi contribuit la menținerea încrederii oamenilor în posibilitatea autorităților de a interveni mai bine, Iohannis a răspuns că „au fost suficiente autorități acolo".

 „Nu am știut dinainte. Este evident, cum nimeni nu a crezut dinainte că se întâmplă această catastrofă. Este o tragedie și este foarte, foarte trist că și în această situație de catastrofă naturală au murit oameni. Alții au rămas fără casă, fără lucruri, fără agoniseala de-o viață.

Au fost suficiente autorități acolo după ce catastrofa s-a întâmplat și cred că primele ajutoare, și din partea Guvernului, au fost deja date oamenilor. Am discutat această chestiune, am susținut, evident, acordarea de ajutoare semnificative, pentru ca oamenii să-și poată reface viața, dar cred că de aici trebuie să tragem foarte multe învățăminte, trebuie iarăși să informăm publicul, să spunem oamenilor cum să reacționeze și oamenii să fie informați în timp util.

Este probabil problematic că mulți n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităților. Au aflat de la vecini că vine apa când deja a fost la ei în casă. Deci aici, la prevenție, la informare, este încă mult de lucru. Dar cei care au intervenit, pompierii, forțele de la Interne, de la Apărare, au făcut o treabă foarte bună și acest lucru cred că merită spus", a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis se află în SUA, acolo unde a susţinut intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

România e în pericol din cauza ciclonului şi a viiturilor. Digurile riscă să fie distruse, apa ar putea ajunge până la autostrada A2

Autoritățile sunt din nou în alertă pentru că noua furtună s-ar putea să producă probleme în mai multe localități, mai ales acolo unde digurile de apărare sunt slăbite de la inundații anterioare, sau au fost deteriorate din cauza animalelor care au făcut găuri. Specialiștii de la Apele Române trag un semnal de alarmă și spun că în cazul unor debite de peste 15.000m³/s cum au fost și la inundațiile, de exemplu, din 2006, digul de la Borcea va ceda, iar Autostrada Soarelui va fi sub ape. Probleme similare sunt și în județele Teleorman Giurgiu și Dolj. 

„Putem înregistra viituri importante mai ales în bazinul hidrografic Jiu, în bazinul hidrografic Olt și în bazinul hidrografic Argeș-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării. Monitorizăm cu atenție este legat de riscul crescut de inundații pe râurile mici din cele trei bazine hidrografice pe care le-am menționat mai devreme, unde cel mai probabil vom avea avertizări de cod portocaliu sau chiar de cod roşu", a spus Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Apele Române: „Digul de la Borcea nu poate face față unor debite de peste 15.000m³/s"

„Situația este delicată, mai ales că sunt anumite diguri de apărare de pe cursul Dunării care sunt slăbite. În Giurgiu, digul care protejează localitatea Prund a fost ros de viezuri, iar digul care apără localitatea Islaz din Teleorman are două găuri. Lipsa de investiții și-a spus cuvântul și pe brațul Borcea, acolo unde digul nu poate face față unor debite de peste 15.000m³/s 

Apa are 18 la nivelul ăsta scăzut, când va veni la 8000-9000, va acoperi sacii. Dar dacă acel dig cedează s-ar putea să avem o surpriză. Adică autostrada A2 s-ar putea să fie sub apă la nivelele din 2006. La Islaz, acolo am prezentat, domnului ministru, faptul că la 13.500m³/s dacă ar fi fost prognozați și înregistrat, ar fi trebuit să ne retragem linia de apărare și să protejăm localitatea Islaz", a spus Sorin Rândaşu, director Situații de Urgenţă Apele Române. 

Europa este în alertă în așteptarea furtunii Ashley

Meteorologii au emis mai multe avertizări de Cod Roşu, Cod Galben şi Cod Portocaliu de ploi și vijelii, în Germania, Elveţia, Portugalia Franţa, Belgia, Luxemburg, dar şi nordul Italiei. În România, masa de aer polar ar urma să ajungă în acest weekend, când în unele zone precipitațiile ar putea depăși 100l/m².

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile