Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că scandalul Panama Papers trebuie privit cu seriozitate şi s-a declarat mulţumit că pe această listă nu se regăsesc oameni foarte cunoscuţi sau aflaţi în poziţii politice înalte din România, potrivit Agerpres.
"Cred că această chestiune trebuie să o privim cu toată seriozitatea. Aşa-numitul scandal Panama Papers este mult, mult mai mult decât un scandal care a apărut în media şi acolo rămâne. Este un mega scandal global, sunt enorm de mulţi politicieni, oameni de afaceri cunoscuţi, implicaţi în acest scandal şi trebuie să vedem un pic despre ce e vorba aici. (...) Dacă un om de afaceri care câştigă foarte bine în România preferă să facă o schemă de acest tip şi să nu plătească impozite în România, ci în cu totul altă parte, de exemplu în Panama, atunci mi se pare că este un lucru care poate să fie judecat nu numai din punct de vedere legal, ci cel puţin în spaţiul public, în spaţiul media şi din punct de vedere moral. (...) După părerea mea este o problemă care nu ne afectează numai pe noi şi recunosc că sunt mulţumit, sper să nu apară alte surprize, că nu am regăsit încă nume foarte cunoscute sau în poziţii politice foarte înalte din România în această listă Panama Papers. Sunt unii afacerişti din România, parte din ei sunt în diferite procese tot pentru evaziune fiscală", a declarat Iohannis, într-un interviu difuzat miercuri de TVR1.
Şeful statului a subliniat că fenomenul offshore-urilor reprezintă o problemă pentru economia globală, adăugând că este necesară o regândire a circuitului economic global.
"Că este posibil, momentan, acest model al offshore-urilor este o chestiune cu care, personal, am probleme şi cred că avem în faţa noastră o regândire a întregului circuit economic global, o regândire a întregului sistem de impozitare şi taxare pentru firme. (...) Procurorii (...) cu mandat au acces la anumite informaţii. Ori, acest lucru, într-o formă sau alta, trebuie discutat, dacă nu ar fi bine să se aplice şi în cadrul firmelor care într-un loc plătesc impozite şi taxe foarte mici, cum este în Panama, şi realizează profituri foarte mari în altă parte", a afirmat şeful statului.
El a susţinut că un alt aspect îi priveşte în mod special pe politicieni în legătură cu provenienţa banilor.
"Sunt foarte multe semne de întrebare şi nu vreau să acuz direct aici pe nimeni, că nu am aceste date, dar întrebarea rămâne în spaţiu. Aceşti bani care au fost ascunşi nu cumva provin şi din corupţie? La această întrebare, anchetatorii vor trebui să vină cu răspunsuri foarte pertinente şi am văzut ca sunt deja urmări politice. Un prim-ministru a demisionat. În urma acestui scandal, s-au anunţat anchete ample în foarte multe ţări. Şi la noi, ANAF-ul a anunţat că va face verificări. De aceea, acest scandal nu este unul doar mediatic, ci este un scandal care va avea urmări asupra felului în care vom vedea evoluţia economiei globale şi felul în care ţările se relaţionează la firmele care funcţionează pe teritoriul lor", a conchis Iohannis.