Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Probabil că, în scandalul Bâstroe, Iohannis are un comandament internaţional să pună batista pe ţambal", spune analistul de politică externă Bogdan Chirieac

"Probabil că, în scandalul Bâstroe, Iohannis are un comandament internaţional să pună batista pe ţambal", spune analistul de politică externă Bogdan Chirieac

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:30 22 Feb 2023 Modificat la 20:00 22 Feb 2023

Întrebat în legătură cu acțiunile Ucrainei pe acest canal al Dunării, Iohannis, care a participat, miercuri, la Summit-ul B9 de la Varșovia, a spus că "lucrurile trebuie verificate împreună cu autoritățile ucrainene".

"Însă acest lucru nu prea s-a întâmplat", a susținut președintele. El a adăugat că politicienii români, "înainte să țină discursuri inflamate, ar trebui să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmplă în mod real acolo".

Președintele a mai susținut că Ministerul român al Transporturilor ar fi știut din octombrie anul trecut că urmează lucrări de dragare pe Bâstroe, efectuate de Ucraina, și că în această materie Kievul "ar fi avut un acord provizoriu" din partea autorităților de la București.

"Cred că și un oficial de la Kiev, vorbind despre lucrările de pe Canalul Bâstroe, ar fi avut exact aceeași retorică. Domnul Iohannis probabil că are niște comandamente internaționale mai puternice. Sper că o face în interesul României. Și ce încearcă dl. președinte Iohannis este pur și simplu să tragă fața de masă, să pună batista pe scandalul Bâstroe. Asta încercat să facă și a evitat să răspundă la orice întrebare. 

Citește și: Comisia Europeană a cerut Ucrainei explicații în scandalul legat de canalul Bâstroe | Reacția Kievului

A spus 'Să așteptăm experții', c-o fi, c-o păți. Păi, dacă Ministerul Transporturilor știa din luna octombrie (despre acțiunile părții ucrainene, n.r.), nu ar fi trebuii experții să verifice până acum o mie de rapoarte?. Mă întreb și eu. De-abia acum, de când a apărut scandalul în presă, se ducă experții...

Sigur că sprijinul pentru Ucraina este una și el trebuie să fie neobosit în continuare. Nimeni n-a contestat sprijinul pe care România trebuie să-l acorde Ucrainei pentru securitatea noastră colectivă și împotriva unei dictaturi, așa cum este dictatura lui Vladimir Putin. Dar a spune că, dom'le, hai să așteptăm, să vedem (ce spun) experții este, dacă vreți, o încercare de aplanare a oricărei discuții despre Bâstroe. 

A venit inclusiv cu argumentul că Ucraina n-are pe unde să-și exporte bunurile. Și atunci, pui sub semnul întrebării ecosistemul în cea mai importantă biosferă a Europei. Sigur că există efecte, dar discuția e de 20 de ani, de când au vrut (ucrainenii) să-l mai adâncească și atunci i-am oprit. Nu noi, România. La vremea respectivă, Comisia Europeană și ONG-urile de mediu au încercat.

Poate că ONG-urile de mediu, altminteri foarte prezente când e vorba de construcție de autostrăzi în România, ar putea fi mai active în acest scandal. Mă gândesc. Sau poate că nu.

Bogdan Chireac: "Reacția ministrului Aurescu a fost stupidă. Mai rămânea să spună că toți cei care ridică problema Bâstroe sunt agenți ruși"

Reacția domnului (ministru Bogdan) Aurescu a fost de-a dreptul stupidă - îmi cer scuze pentru acest termen - și anume "nu mai vorbiți de Bâstroe, că vreți să nu mai ajutăm Ucraina". Nu se pune problema de așa ceva.

Deci, mai rămâne să ne spună că toți cei care ridică problema Canalului Bâstroe și până la urmă, a Deltei Dunării, sunt agenți ruși. Este pasul următor, este o enormitate. Am văzut trompete 'hashtag' spunând acest lucru.

Deci, sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie neobosit. Ucraina trebuie să facă față războiului lui Putin, dar nu putem, în această problemă punctuală, să permitem distrugerea Deltei Dunării din interese ucrainiene. Distrugerea Deltei Dunării sub ochii noștri.

De ce mai e România membru UE și NATO dacă nu poate opri dezastrul din Deltă?" a punctat Bogdan Chirieac.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole