Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Dr. Ioana Stăncel: "Ministerul Sănătăţii ar trebui să propună Guvernului instituirea unor măsuri de urgenţă"

Dr. Ioana Stăncel: "Ministerul Sănătăţii ar trebui să propună Guvernului instituirea unor măsuri de urgenţă"

Silvia Preda
2 minute de citit Publicat la 20:48 03 Ian 2022 Modificat la 20:48 03 Ian 2022

Dr. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a declarat, luni, la Antena 3, că Ministerul Sănătăţii ar trebui să propună Guvernului instituirea unor măsuri de urgenţă şi ar trebui să facă o campanie de comunicare.

"Ministerul Sănătăţii ar trebui să propună Guvernului instituirea unor măsuri de urgenţă, pentru că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă sanitară, care să permită împiedicarea creşterii accelerate a numărului de cazuri noi.

Aceste măsuri pot să includă introducerea certificatului verde pentru anumite activităţi, introducerea certificatului verde pentru anumite locuri de muncă(...), iar pentru persoanele care au contraindicaţie medicală să existe singura excepţie", a spus Ioana Stăncel, luni, în direct la emisiunea "Punctul de întâlnire".

Dr. Ioana Stăncel, la News Hour with CNN: "Ştirile false au făcut ravagii în România" | "Ne putem aştepta la peste 12.000 de cazuri pe zi, după sărbători"

Potrivit Ioanei Stăncel, ministerul ar trebui să mai facă o campanie de comunicare, în limbaj comun, în care să explice ce urmează să vină, pentru că societatea trebuie să înţeleagă la ce riscuri suntem expuşi.

"Se pare că la 22-24 de luni de la apariţie, aceşti viruşi de tip ARN îşi modifică atât de mult structura încât devin viruşi care scad de la nivelul de pandemie la nivelul de epidemie, eventual epidemie sezonieră. (...)

Vestea mai puţin bună este că studiile pe Omicron au fost făcute în state în care vaccinarea era într-o comunitate cu un procent foarte mare din populaţia generală vaccinată", a mai spus dr. Ioana Stăncel.

Ministrul Alexandru Rafila, previziune sumbră despre valul 5: 800.000 de infectări

"Deja, cazurile cresc. Important este când ajungem la o creștere galopantă, dacă ajungem la o astfel de creștere. Fac un disclaimer, că am mai spus o dată data de 15 ianuarie și erau telespectatori care au considerat că eu sunt un soi de clarvăzător și spun cu precizie și ora. Nu vreau să spun nici ora.

Deci, în jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut. În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic.

Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut - noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (...) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător.

Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare", a declarat Alexandru Rafila.

Etichete: Ioana Stăncel
Citește mai multe din Punctul de întâlnire
» Citește mai multe din Punctul de întâlnire
TOP articole