Ioana Mihăilă susţine că şeful Guvernului știa din aprilie de situația financiară de la minister, iar faptul că "astăzi vorbim de personal neplătit (...) se datorează doar iresposabilității premierului Cîțu".
"Îmi pare rău că premierul introduce Sănătatea în politică. Am fost nevoiți să transferăm bani de la programe esențiale, iar premierul știa că banii pentru programe sunt la fundul sacului.
Așteptăm rectificarea bugetară încă de la începutul lunii august. Ieri, secretarul meu de stat avea misiunea de a merge la ședința de Guvern pentru a discuta acest subiect, dar singurul punct de pe ordinea de zi a fost adoptarea PNDL 3", a spus, sâmbătă, Ioana Mihăilă.
Ioana Mihăilă: "Îmi pare rău că premierul introduce Sănătatea în politică"
Ioana Mihăilă a spus că ministerul pe care îl conduce nu mai are bani de luni de zile, că aşteaptă rectificarea încă de la începutul lunii august şi că este nevoită să stransfere bani de la un program naţional la altul pentru a asigura tratamentul oamenilor bolnavi.
"Sunt aici să explic ceea ce domnul prim-ministru a spus astăzi, cum a spus și ieri. Că nu înțelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de 2-3 luni.
Ne spune acum că nu înțelege cum s-a întâmplat acest lucru, deși știa încă din aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suficienți.
În 28 aprilie, printr-o adresă, înregistrată cu număr de înregistrare la Cabinetul premierului, în care, cele care finanțează terapiile intensive din spitale, pentru plata personalului din centrele de vaccinare", a spus ministrul USR al Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
Ministrul Sănătăţii dă vina pe Cîţu pentru problemele din Sănătate
Ioana Mihăilă susține că l-a informat pe premier despre faptul că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de Ministerul Sănătății a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile județene de ambulanță, în DSP-uri și în UPU la aproximativ 75.000 de persoane.
"În ceea ce privește salariile personalului medical, i-am atras atenția că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de MS a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile județene de ambulanță, în direcțiile de sănătate publică și în unitățile de primiri urgență la aproximativ 75.000 de persoane.
De asemenea, am explicat în adresă că în ceea ce privește programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinare împotriva COVID-19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză și bolnavii cu HIV, a fost informat astfel încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile Covid-19", a continuat Mihăilă.